menu

Wat Loopt Daar? Een Biologische Kijk op Rassen - Midas Dekkers (2021)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Wetenschappelijk

366 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

In 'Wat loopt daar?' kijkt bioloog Midas Dekkers met de ogen van de vakman naar de mensenrassen om hem heen. Hij beschrijft en ontleedt ze in al hun gedaanten, met verwondering, maar vooral ook met liefde. Dekkers deelt zijn brede kennis van de biologie. Hij gaat in op de evolutie en afstamming van de mensen, begrijpt hun hokjesgeest en toont zijn bewondering voor grote taxonomen als Linnaeus en Blumenbach. Dekkers viert de variatie, heeft een goed oog voor het absurde en is niet bang voor het ongerijmde. Van hondenrassen, tijgerrassen en aardappelrassen kun je onbekommerd spreken, maar wie over mensenrassen begint stuit op een probleem. Omdat het ene mensenras zich beter waant dan het andere. Racisme is een groot sociaal probleem, maar de wortel ervan, het ras, is biologisch.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Nooit Meer Slapen: Midas Dekkers (bioloog, presentator en schrijver) - 26 oktober 2021 - NPO Radio 1 Gemist
In zijn nieuwe boek kijkt Midas Dekkers als bioloog naar alle verschillende mensen om hem heen. Maar waarom is het volgens hem nuttig om een ordening te maken, als de verschillen volgens veel wetenschappers verwaarloosbaar klein zijn?

avatar van Robsessie
Reactie op Dekkers in de Volkskrant

Midas Dekkers pleit in zijn nieuwe boek voor de terugkeer van rassenleer. Maar een wereld waarin de wetenschap onschuldig is en andere mensen die wetenschap misbruiken, bestaat niet.



Ben het wel eens met de reactie en vind Dekkers wel vaker een eenzijdige, simpele en ouderwetse blik op mens en maatschappij hebben. Houd je dan liever bij de andere diertjes, denk ik dan.

avatar van Pecore
Ik vind het niet zo denderend, dat stukje uit De Volkskrant. Wat er precies mis is met nadenken en schrijven over rassenverschillen is me in ieder geval niet duidelijk geworden. Lijkt me eigenlijk best wel verfrissend, een boekje van Dekkers daarover. Met de nodige humor en zelfspot uiteraard.

avatar van Robsessie
Pecore schreef:
Ik vind het niet zo denderend, dat stukje uit De Volkskrant. Wat er precies mis is met nadenken en schrijven over rassenverschillen is me in ieder geval niet duidelijk geworden. Lijkt me eigenlijk best wel verfrissend, een boekje van Dekkers daarover. Met de nodige humor en zelfspot uiteraard.


Ik denk dat hetgeen er 'mis' is het best tot uiting komt in onderstaand citaat:

Rassenwetenschappers uit het verleden bestempelt Dekkers als oprechte taxonomen, in plaats van wetenschappers die ook verantwoordelijkheid dragen voor het ontstaan van racisme. Linnaeus benadrukte dat zijn indeling van de mensheid niet bedoeld was als waardeoordeel, maar tegelijk bestempelde hij het ‘Amerikaanse ras’ als ‘koppig’ en het ‘Afrikaanse ras’ als ‘onverantwoordelijk.’ Europeanen zijn volgens Linnaeus juist ‘inventief.’


Categorisering van en verschillen tussen rassen zijn zaken die duidelijke implicaties hebben voor de samenleving. Zulke dingen gebeurden vroeger en de gevolgen daarvan zijn nog steeds merkbaar in ons alledaags spreken over rassen of etniciteit: zwarte voetballers zijn vooral sterk en atletisch, maar hebben van tactiek weinig begrepen, Japanners zijn nauwkeurig, Antillianen zijn lui, etc. Zodra je bepaalde kenmerken gaat toedichten aan mensen o.b.v. hun afkomst gaat dat onmiskenbaar invloed hebben op het sociaal denken en handelen.

Of zijn uitspraken vanuit een puur biologisch perspectief wel hout snijden, verfrissend of zinvol zijn durf ik niet te zeggen, daarvoor ben ik niet genoeg thuis in dat vakgebied. Maar het valt me op dat iedere keer als ik iets hoor van Dekkers over dit soort zaken hij eraan voorbij lijkt te gaan dat de mens leeft binnen allerlei sociale structuren van macht, ongelijkheid, economie, ideologie, etc. En dat we dus niet maar gewoon diertjes zijn zoals mieren en musjes (waarmee ik niet wil zeggen dat die geen complexiteit kennen in hun manier van leven, maar ik denk wel dat er een wezenlijk verschil is).

Het rassendenken uit het verleden heeft tot op heden ook nog niet heel veel positiefs opgeleverd (behalve voor een enkeling). Maar ik ben benieuwd naar de meningen uit andere vakgebieden; de sociologen zijn tot op heden nog niet echt enthousiast, haha.

avatar van Pecore
Maar zou blindelings voorbijgaan aan de verschillen tussen rassen (onder voorbehoud dat die bestaan) niet ook heel nadelig kunnen zijn voor de samenleving? Waarom is doodzwijgen de enige optie? Het hangt er natuurlijk vanaf wat de verschillen precies behelzen, maar voor beide kanten valt wat te zeggen.

Het nadenken over rassenverschillen is erg modegevoelig. Dat maakt mij juist wel benieuwd naar een objectieve kijk erop. Dat artikel uit de krant is wel heel duidelijk een product van deze tijd.

avatar van Robsessie
Ik denk dat voor mij een groot deel van de 'moeilijkheid' van dit onderwerp ook ligt aan mijn eigen perspectief, ingegeven door mijn opleiding als sociaal wetenschapper. Dat maakt denk ik ook dat het krantenartikel m.i. niet zozeer een modegril is, maar de uitkomst van een manier van kijken naar de wereld. In mijn optiek is de mens bij uitstek een sociaal wezen dat gevormd wordt door zijn/haar omgeving (in de brede zin: cultuur, sociale omgeving, geschiedenis, etc.). Een mens in isolatie zien en ze dan 'objectief' vergelijken is volgens mij ook niet mogelijk (los van tint of gemiddelde lengte, wat zegt dat ook eigenlijk?).

Verder wil ik Dekkers ook niet allerlei dingen in de mond leggen hoor. Ik heb het boek niet gelezen. Misschien zit er toch wat meer nuance in, of brengt hij het met zo'n gevoel van spot en overdrijving dat het eigenlijk een kritiek is op hoe we wetenschap bedrijven. Maar zo ken ik hem niet, haha.

avatar van Raspoetin
Aan cultuur doet Midas Dekkers niet - NRC ** €
Mensen zijn dieren. Maar menskunde is geen dierkunde. Je kunt niet zomaar mensen kruisen of stukjes mens op sterk water zetten. En als je over ras begint, worden de studie-exemplaren ineens boos. Dat laatste vindt Midas Dekkers jammer. In Wat loopt daar? neemt hij het op voor het ras als biologisch begrip. Wie menselijke variatie wil begrijpen kan volgens de bioloog niet om ras heen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:48 uur

geplaatst: vandaag om 19:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.