menu

Avondland en Identiteit - Sid Lukkassen (2015)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Politiek

302 pagina's
Eerste druk: Aspekt, Soesterberg (Nederland)

Terwijl de wereldpolitiek afkoerst op diepe conflicten (militair: Europa versus Rusland, economisch: het Westen versus China, religieus: het Westen versus Islam) worden we nog steeds geregeerd door polderpolitici die uitblinken in pappen en nathouden. Tegelijkertijd groeit een generatie jongeren op die voelt dat de pluizige idealen waarmee zij zijn grootgebracht - het geloof in economische groei, culturele diversiteit en verheven noties van 'soulmates' en romantiek - stuklopen op de keiharde realiteit van concurrentie en selectie. Ondanks alle mooie woorden over emancipatie voelen relaties hol en vluchtig; de polariteit tussen beide geslachten is uit balans. Europa ontwaakt uit de dagdroom van '68 en treft zichzelf aan in een gewelddadige wereld die het maar nauwelijks kan begrijpen. Europese volkeren zoeken naar hun identiteit en zullen opnieuw moeten leren wat machtspolitiek is. Een studie naar de politieke praktijk ging aan dit werk vooraf, uitgevoerd op onder meer de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Dit boek biedt dankzij de invalshoek een bijdrage aan het debat over de globalisering, de Europese identiteit en de Westerse cultuur. De auteur trekt lessen uit de val van vroegere beschavingen en vult dit aan met praktische dagelijkse voorbeelden.

zoeken in:
avatar van misterfool
3,0
geplaatst:
Aanvankelijk is de these van dit boek best aardig. De westerse beschaving is opgebouwd uit christelijke en (Romeins/Griekse) klassieke invloeden. Deze cultuurbronnen staan deels haaks op elkaar. De christelijke cultuur richt zich op innerlijke harmonie en de klassieke cultuur op glorie. De christelijke cultuur richt zich op intenties en de klassieke cultuur op prestaties. In de vorige eeuw hielden deze uiteenlopende invloeden elkaar grotendeels in evenwicht. Het resultaat was een prestatiemaatschappij met enig oog voor de verschoppeling. In deze eeuw kregen christelijke invloeden steeds meer de overhand. Wat tegenwoordig woke genoemd wordt, is volgens Lukkassen voornamelijk een verbasterde, platgeslagen versie van het christendom. Het is een slaafmoraliteit, waarin een ‘onderdrukte‘ wordt aangewezen die moreel wordt verheven boven de ‘onderdrukkers’. Van dit slachtofferdenken maken buitenlandse mogendheden (China o.a.) misbruik om weer de overhand te krijgen op het westen. Bij ons resulteert dit in een gedemoraliseerde samenleving.

Tegenover woke wordt vaak het klassiek-liberale denken gezet. Deze stroming benadrukt individualisme en ziet de mens als een economische actor. De focus op individualisme heeft echter de atomisering van de samenleving aangewakkerd. Het individu richt zich onder het neoliberalisme op zijn eigen welvaart, zonder dat hier een verantwoordelijkheid voor de samenleving tegenover staat. Dat enkel het individu drager is van rechten en plichten werkt bovendien juist het slachtofferdenken in de hand. Tot zover zijn de beschouwingen in dit boek best interessant.

Een goed deel van Avondland en Identiteit gaat echter over de datingmarkt. Lukkassen snijdt ook hier enkele goede punten aan: een kleiner deel van de mannen heeft een relatie. Dit deel heeft vaker een vluchtige relatie met een groter aantal vrouwen. Een groter deel van de mannen heeft geen zicht op een relatie, deze trekken zich vaker terug uit de maatschappij. Dit staat o.a. haaks op de verwachtingen van o.a. Wilhelm Reich; die juist betoogde dat seksuele vrijheid tot een grotere gelijkheid zou leiden. De beschrijving van vrouwelijk dategedrag is echter wel erg eenzijdig. Lukkassen onderbelicht bovendien relevanter aspecten, ik noem onder meer: het spelelement van datingapps, de massaliteit van het contact op het internet en de financiële moeilijkheden om een gezin te starten, of samen te gaan wonen. Dit deel van het boek vind ik oppervlakkiger.

Lukkassen benadrukt mijns inziens wel terecht dat het westen slachtofferschap (onterecht) moreel verheft, dat de maakbaarheidsgedachte te ver is doorgeslagen en dat buitenlandse mogendheden hier handig misbruik van maken. Het wereldbeeld wat hier tegenover wordt gesteld, is echter een defaitistisch cynisme.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:39 uur

geplaatst: vandaag om 03:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.