menu

De Negentien Boeken Die Ons Boos Maakten - Joost de Vries, Roos van der Lint, Xandra Schutte, Thijs Kleinpaste, Jaap Tielbeke, Stephan Sanders, Evert de Vos, Casper Thomas, Margreet Fogteloo, Marja Pruis, Rutger van der Hoeven, Pieter van Os, Aukje van Roessel, Marijn Kruk en Lotfi El Hamidi (2017)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur / Kunst en Cultuur

172 pagina's
Eerste druk: AUP, Amsterdam (Nederland)

Wanneer is een schrijver op zijn krachtigst? Als zijn ideeën onze blik op de werkelijkheid doen kantelen, als zijn personages volledig samenvallen met de tijd waarin we leven? Of als zijn boek ons zozeer tegen de borst stuit dat hij ons dwingt voor eens en altijd onder woorden te brengen wat we goed vinden en wat fout, wat gewenst is en wat onacceptabel? In 'De negentien boeken die ons boos maakten' zijn medewerkers van De Groene Amsterdammer op zoek gegaan naar de boeken die tegen onze haren instreken en de woede die ze veroorzaakten. De literaire goegemeente viel en masse over Renate Rubinstein toen ze haar buitenliefde Carmiggelt opeiste in haar 'Mijn beter ik'. De feministische garde kon het bloed van Brett Easton Ellis wel drinken toen hij van zijn 'American psycho' een vrouwenhatende, consumentistische Wall Street yup maakte. Allan Bloom zat zo hoog in zijn ivoren toren toen hij in 'The Closing of the American Dream' een vonnis velde over de intellectuele staat van de VS, dat half Amerika die toren het liefst direct (en met hem erin) wilde omduwen. Welk heet hangijzer raakten Charles Murray en Richard J. Herrnstein toen ze in hun 'The Bell Curve' uitspraken deden over intelligentie, klasse en etniciteita. En wie maakte Michel Houellebecq niet boos met zijn hedonistische, xenofobe 'Platform'? Van Philomena Essed tot Wouter Buikhuisen, van Vladimir Nabokov tot Jean Baudrail — aan de hand van negentien titels kijken de medewerkers van De Groene Amsterdammer naar de reden waarom deze boeken ons boos maakten, en wat er nu nog van die woede over is.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Het boek dat een grote groep mensen boos weet te maken wacht een speciaal soort onsterfelijkheid. Op de eerste plaats omdat het boek vaak de troepen vooruit is: de boeken die een moraal verkondigen waar het grote publiek niet helemaal klaar voor is, de boeken die perspectief durven te nemen dat haaks staat op de gevoeligheden van de tijd waarin ze verschijnen, en daardoor, als het een beetje meezit, een profetische waarde krijgen.

(...)

Anders gezegd: boeken die op het moment van verschijning de bestsellerlijsten halen zeggen ongetwijfeld veel over de tijd waarin ze verschijnen. Maar boeken die toen uitgkotst werden maar nu, zoveel jaren later, nog steeds gelezen worden zeggen iets over hoe die tijdsgeest is veranderd. Dat is misschien het enige wat onze negentien boeken gemeen hebben: ze zijn allemaal nog verkrijgbaar.


Aldus in de inleiding van Joost de Vries.

Inhoudsopgave:
Inleiding - Joost de Vries
1. Anna Blaman - Eenzaam Avontuur (1948) door Roos van der List
2. Vladimir Nabokov - Lolita (1955) door Xandra Schutte
3. Ayn Rand - Atals Shrugged (1957) door Thijs Kleinpaste
4. Paul Ehrlich - The Population Bomb (1968) door Jaap Tielbeke
5. Eldridge Cleaver - Soul on Ince (1968) door Stephan Sanders
6. Jan Foudraine - Wie Is van Hout... Een Gang door de Psychiatrie (1971) door Evert de Vos
7. Jean Raspail - Le Camp des Saints (1973) door Casper Thomas
8. Wouter Buikhuisen - Kriminologie in Biosociaal Perspectief (1979) door Margreet Fogteloo
9. Elfriede Jelinek - Die Klavierspielerin (1983) door Marja Pruis
10. Allan Bloom - The Closing of the American Mind (1987) door Thijs Kleinpaste
11. Renate Rubinstein - Mijn Beter Ik (1991) door Marja Pruis
12. Bret Easton Ellis - American Psycho (1991) door Rutger van der Hoeven
13. Charles Murray & Richard Herrnstein - The Bell Curve (1994) door Pieter van Os
14. Daniel Jonah Goldhagen - Hitler's Willing Executioners (1996) door Joost de Vries
15. Michel Houellebecq - Plateforme (2001) door Aukje van Roessel
16. Chris van der Heijden - Grijs Verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog (2001) door Joost de Vries
17. Thilo Sarrazin - Deutschland Schaft Sich Ab (2010) door Margreet Fogteloo
18. Éric Zemmour - Le Suicide Français (2014) door Marijn Kruk
19. Dyab Abou Jahjah - Pleidooi voor Radicalisering (2016) door Lofti El Hamidi

Een aantal stukjes van de serie Boeken die ons boos maakten zijn te lezen op de site van De Groene Amsterdammer.

avatar van eRCee
Uiteraard afgekeken van het BoekMeter forumtopic Boos op een boek.

avatar van Raspoetin
Kijk aan. Dit is reeds een discussieonderwerp op de site geweest. Het thema doet me ook erg denken aan de Verboden Boeken serie die mooi is uitgegeven door De Volkskrant. Boeken die om verschillende redenen gehekeld dan wel in de ban zijn gedaan, zoals Les Liasons Dangereuses van Laclos, Madame Bovary van Flaubert , Brave New World van Huxley en The Satanic Verses van Rushdie.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:44 uur

geplaatst: vandaag om 23:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.