menu

Albert Winsemius: de Nederlander achter de BV Singapore - Frans Stoelinga (2020)

Alternatieve titel: Albert Winsemius: De Man Die Nederland en Singapore Rijk Maakte

mijn stem
geen stemmen

Nederlands / Engels
Biografie / Politiek

477 pagina's
Eerste druk: Universiteit van Leiden, Leiden (Nederland)

Albert Winsemius (1910-1996) werd geboren in een calvinistisch gezin in Leeuwarden, studeerde economie en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ambtenaar op het Ministerie van Handel en Nijverheid. Na de oorlog organiseerde hij de wederopbouw van de verwoeste Nederlandse industrie als directeur‑generaal Industrialisatie op het Ministerie van Economische Zaken. Hij wist in vijf jaar tijd vierhonderd Amerikaanse ondernemingen naar Nederland te lokken. Zo werd Winsemius de vader van het Botlek‑gebied, de chemische industrie in Zeeland en Zuid‑Limburg, de zoutindustrie in Groningen én redder van Hoogovens. Hij kan beschouwd worden als de grootste Nederlandse armoedebestrijder van de twintigste eeuw. Albert Winsemius is diverse malen door de Verenigde Naties uitgezonden als economisch adviseur naar landen in problemen. Tot hij, na een intermezzo in de West‑Europese wapenindustrie tijdens de Koude Oorlog, in de jaren zestig neerstreek in de straatarme stadstaat Singapore. In zijn tweede vaderland nam hij de taak op zich het land uit het drijfzand te trekken. Gebruikmakend van de kennis die hij had opgedaan bij de wederopbouw van Nederland, wist Winsemius Singapore op te bouwen tot een oersterk financieel en sociaal bolwerk.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het verhaal is eerst op 19 november 2020 als proefschrift uitgebracht door de Universiteit van Leiden, waarbij een samenvatting in het Engels is toegevoegd.

Uitgeverij Boom in Amsterdam verzorgt naar verwachting op 19 november 2021 een editie van 352 pagina's.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:00 uur

geplaatst: vandaag om 16:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.