menu

A Russian Journal - John Steinbeck (1948)

Alternatieve titel: Russisch Reisverhaal

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Reis / Autobiografisch

205 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Vlak nadat het ijzeren gordijn voor Oost-Europa viel, waagde John Steinbeck en de veelgeprezen oorlogsfotograaf Robert Capa zich in de Sovjet-Unie om verslag uit te brengen voor de New York Herald Tribune. Deze zeldzame kans bracht de beroemde reizigers niet alleen naar Moskou en Stalingrad - nu Volgograd - maar door het platteland van de Oekraïne en de Kaukasus. 'A Russian Journal' is het verslag van hun reis en blijft een opmerkelijke memoires en een uniek historisch document. Steinbeck en Capa legden de grimmige realiteit vast van fabrieksarbeiders, griffiers en boeren, terwijl ze uit het puin van de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn kwamen. Dit is een intieme glimp van twee kunstenaars op het hoogtepunt van hun kunnen, die beantwoorden aan hun behoefte om menselijke strijd te documenteren. Een gedeelte van de teksten uit dit boek verscheen eerder in The New York Herald Tribune en andere dagbladen, terwijl het boek 44 pagina's met afbeeldingen bevat.

zoeken in:
avatar van LuukRamaker
3,5
Steinbeck en Capa hebben kort na de oorlog de kans gekregen en de tijd genomen om met een zo onbevangen mogelijke blik te leren kennismaken met de mensen die leefden in de Sovjet-Unie. Niet het totaalbeeld was het doel maar een inkijkje in het alledaagse leven van verschillende inwoners van het land. Ze reisden van Moskou tot Stalingrad, van Kiev tot Tbilisi en vooral naar de gebieden eromheen om zich een beeld te vormen van de mensen die ze tegenkwamen om hun waarnemingen vervolgens af te zetten tegenover hun beschouwingen van de Amerikaanse tegenhangers. De fotografische opnames en stukken tekst complimenteren elkaar hierbij opperbest. Capa heeft oog voor unieke composities en Steinbeck weet deze op luchtige maar respectvolle wijze kracht bij te zetten met zijn verslaggeving. De auteur is niet de grootste voorstander van samenwerkingen, en literair gezien is het heus geen ongeëvenaard meesterwerk, maar het project is in zijn opzet erg geslaagd en het boek dat het heeft opgeleverd is ook jaren later zeer zeker nog het lezen waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:42 uur

geplaatst: vandaag om 12:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.