menu

Berlijnse Notities - Cees Nooteboom (1990)

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Nederlands
Reis / Historisch

192 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

In 1989, nog ruimschoots voor er in de DDR maar iets te bekennen was van een omwenteling vestigde Cees Nooteboom zich in Berlijn. Zo zag hij de ongelooflijke gebeurtenissen daar ontstaan, tot een uitbarsting komen en op een voor de Europese geschiedenis stellig beslissende wijze nawerken. De al vóór deze gebeurtenissen aangevangen Berlijnse notities kregen ineens een fantastische extra dimensie. 'Berlijnse notities' is het vanuit Nootebooms typisch individualistische, bespiegelende instelling geschreven verslag van een historische periode.De periode waarin iedereen opeens het gevoel kreeg een beetje belangrijker te zijn geworden omdat niemand de gebeurtenissen nog kon bijhouden. Of zoals Nooteboom schreef `Iedereen weet dat die Eenheid er komt, maar is toch ook weer elke dag verbaasd over de snelheid waarmee dat schijnt te gebeuren alsof de ontwikkelingen een totaal eigen dynamiek hebben gekregen die zich aan elke controle onttrekt.'

zoeken in:
avatar van Raspoetin
2,0
Afgelopen najaar ging ik voor een aantal dagen naar Berlijn en Potsdam, alwaar ik de Villa der Wannseekonferenz, Sanssouci, Museum Barberini en het Cecilienhof van de Potsdamer Konferenz heb bezocht. Om ietwat in de stemming te komen was ik voor de trip begonnen aan de bundel Berlijn 1989-2009 van Cees Nooteboom, waarin het historisch reisverslag Berlijnse Noitities het eerste deel behelst.

Ik betwijfel ten zeerste of ik in de nabije toekomst nog ander werk van de heer Nooteboom zal oppakken, want wat een opgave is het om me door deze bundel heen te worstelen. De prentieuze stijl is zo enorm vermoeiend om tot je te nemen; niets zeggende mooischrijverij, die me er enkel toedreef om aan ander lectuur te beginnen, zoals de essaybundels van Karel van het Reve die zo veel fijner lezen.

Voor de vorm wil ik de bundel toch uitlezen en het boek daarna bij een lokale mini bieb achterlaten, zodat een ander onwetend slachtoffer zich eraan mag wagen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:52 uur

geplaatst: vandaag om 17:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.