menu

De Mantel - Silvain Salamon (1987)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Sociaal

125 pagina's
Eerste druk: H, Schoten (België)

Soms moet je, om een ander te begrijpen, de dikke vacht die je omgeeft uittrekken. Maar soms moet je ook de mantel van de ander uittrekken. Dat is precies wat er gebeurt in de verhalen uit deze bundel, die een typisch joodse signatuur dragen en zich afspelen in verschillende werelddelen. Zowel de joodse problematiek als universele thema’s zoals angst, eenzaamheid en liefde komen aan bod. De schijn in het begin van een verhaal contrasteert met de verrassende werkelijkheid aan het einde, wanneer de personages hun ware gelaat laten zien. Wat overblijft, is begrip, mededogen en liefde.

zoeken in:
avatar van Pageturner
3,0
Silvain Salamon leerde ik kennen door dit interview in De Standaard. Heel sympathiek komt hij er niet uit, maar mijn interesse voor zijn kortverhalen was wel gewekt.

De Joodse gemeenschap in België is immers een beetje een onbekende wereld: iedereen weet er wel van, maar niemand weet er echt iets over. Er zijn de boeken Mazzel Tov en Minjan van Margot Vanderstraeten, maar Joods-Belgische auteurs die over hun eigen gemeenschap en cultuur schrijven was ik nog niet eerder tegengekomen.

De mantel biedt dus een unieke inkijk onder de vorm van erg korte verhalen. Die zijn steeds anekdotisch van aard en lijken eerder gebaseerd op een idee, een flits van genialiteit, dan op een doorgrondende uitwerking van plot en personages. Laat dat de pret niet vergallen: deze bundel neemt een vliegende start met Eenzaam tussen regen en zon, een absurde, droogkomische en tegelijk o zo trieste vertelling. Die ingrediënten komen het best samen in Het nieuwjaarskaartje. Als je één verhaal uit deze bundel leest, laat het dan dit zijn. Salamon toont er ook zijn oog voor ontroerende details, en bovendien hou ik erg van deze stijl, met personages die detectives zijn in hun eigen leven.

Hier en daar kiest Salamon voor het experiment, zoals in Let my people go! Je moet je hoofd erbij houden, in dit driftig in de tijd heen en weer schipperende verhaal. Maar in al zijn gedurfdheid is dit geslaagder dan de verhalen waarin de schrijver te veel op veilig speelt, zoals De gemiddelde snelheid van de angst. Of De Joodse flamingant, dat wel interessant is omwille van de historische feiten die erin voorbijflitsen, maar teleurstelt omdat de schrijver te dicht bij zijn personage blijft, dat ook te duidelijk op hemzelf gebaseerd is.

De mantel is dus een wisselvallige bundel, maar bevat genoeg verfrissende elementen om hem toch eens van onder het stof te halen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:12 uur

geplaatst: vandaag om 12:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.