menu

Vjed’ma - N.A. Teffi (1936)

Alternatieve titels: Witch | Вѣдьма | Ведьма

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Verhalenbundel
Sociaal / Sprookje

219 pagina's
Eerste druk: Petropolis, Berlijn (Duitsland)

‘Heks’ is een verzameling van 14 korte verhalen, die in de periode 1931-1936 voor het eerst in het Parijse literaire dagblad ‘Renaissance’ verschenen. Teffi hanteert het thema van Rusland uit het verleden met zijn inheemse folklore en bijbehorende personages en wezens als heksen, huisgeesten, badhuisduivels, watergeesten en anderen. De verhalen worden soms vanuit het perspectief van jeugdherinneringen of nostalgie weergegeven en Teffi baseert zich op elementen van folklore, heidendom, christelijke religie en oude Russische literatuur; voor een deel uit haar verlangen de tradities uit het verleden te bewaren. Het titelverhaal beschrijft hoe intelligente, verstandige mensen soms plotseling bijgelovig worden onder invloed van onverklaarbare gebeurtenissen. In ‘Voerdalak’ verhaalt de hoofdpersoon over hun priester uit haar jeugd. Deze Vader Giatsintov had een zoon, die vanaf een bepaald moment wel erg eigenaardige kenmerken en gedrag begon te vertonen. ‘Meermin’ beschrijft hoe de dienstmaagd van Cornelja uitgerekend op de dag dat ze met haar knappe man gaat trouwen verdwijnt. Kinderen vangen in een spiegel een hele vreemde glimp van de verdwenen dienstmaagd op.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 20 april 2021 verscheen bij New York Review of Books de Engelse verzamelbundel van 319 pagina's en met vijfentwintig verhalen 'Other Worlds: Peasants, Pilgrims, Spirits, Saints' van Nadezjda Teffi.
Een tweede editie verscheen op 26 augustus 2021 bij Pushkin Press in Londen.
Dertien van de veertien verhalen uit 'Вѣдьма' keren daarin in vertaling terug.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:16 uur

geplaatst: vandaag om 12:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.