menu

State of Terror - Hillary Rodham Clinton en Louise Penny (2021)

Alternatieve titel: Staat van Terreur

mijn stem
2,50 (3)
3 stemmen

Engels
Thriller / Politiek

512 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Dit verhaal volgt een beginnende minister van Buitenlandse Zaken die is toegetreden tot de regering van haar rivaal, een president die is ingehuldigd na vier jaar Amerikaans leiderschap dat langzaam van het wereldtoneel verdween. Een reeks terroristische aanslagen brengt nu de wereldorde in gevaar, en de minister moet een team samenstellen om deze dodelijke samenzwering het lijf te bieden. Die samenzwering is opgezet om juist te profiteren van een Amerikaanse regering die machteloos is geworden op plaatsen waar het ertoe doet. Het geheel levert een thriller op vol internationale verwikkelingen.

zoeken in:
avatar van schelley
2,5
Louise Penny is een Canadese auteur die al vele prijzen heeft gewonnen. Ze werkt op de nieuwsredactie bij de Canadian Broadcasting Corporation. Hillary Clinton, voormalige First Lady in Amerika, werkte samen met Penny voor dit boek. Ze geeft zo een inkijk in het Witte Huis en de zaken die er allemaal spelen. Tevens zijn Penny en Hillary goede vriendinnen.

Ellen Adams is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De United States heeft een nieuwe president maar kampt nog met de gevolgen van het beleid van de vorige president, Dunn. Hij heeft een gevaarlijke terrorist uit het Oosten vrijgelaten tijdens zijn ambt. Deze terrorist plant nu een reeks aanslagen. De eerste aanslagen gebeuren in Europa maar deze aanslagen zijn nog maar de voorbode voor hetgeen dat nog moet komen. Ellen Adams krijgt de taak om ervoor te zorgen dat aanslagen verhinderd worden. Ze krijgt hierbij hulp van anderen.

Staat van terreur is thriller vol met spannende verhaallijnen. Er gebeurt veel in het verhaal. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en wanneer de focus op het ene ligt, gebeurt het andere. Hierdoor ervaar je veel spanning en energie doorheen het verhaal. De politieke link geeft het verhaal meer intellectuele bagage. Geheimzinnigheid, intriges, corruptie.

Ik moet zeggen dat ik doorheen het verhaal wel wat gelijkenissen zie met de werkelijkheid. Zo zie ik met momenten Trump helemaal voor mij, maar ook Poetin lijkt een onderliggende rol te hebben. Ik weet niet of dit de bedoeling is maar naar mijn gevoel doet dit wat afbreuk aan het verhaal. Ofwel schrijf je een fictief verhaal met unieke personages, ofwel schrijf je non-fictie. Ik krijg hierbij een ‘steek-onder-de-gordel’-gevoel en dit stoort mij. Voor mij is een boek lezen ontspanning en hierbij wil ik geen onderliggende politieke boodschappen krijgen.

Dat gezegd zijnde vind ik het verhaal an sich oké. Het opzet is interessant maar er had ook meer in kunnen zitten. Meer plottwists, meer onvoorspelbaarheden, meer verrassingen.

avatar van H€yoka
2,0
Verandering van spijs doet eten en dus nam ik per grote uitzondering een thriller mee naar huis. Gewoon omdat ie op het tafeltje vooraan in de bib lag en ook al omdat ik de co-auteur uiteraard ken. Het werd een dolle rit, een cascade aan gebeurtenissen waar je aan 100 km/u door raast. Dat vertelt iets over de vlotte schrijfwijze en tegelijkertijd over de flinterdunne plot. Dingen gebeuren, andere dingen gebeuren, je denkt dat A een slechterik is maar hij is dan weer goed enzoverder enzovoort. Maar uiteraard weet je dat aan het einde Ellen Adams (had haar maar nou gewoon Hillary genoemd) en de VS zullen overwinnen. Nergens weet het verhaal me vast te grijpen of kunnen de personages sympathie opwekken. Er zit dus maar weinig anders op dan dit verhaal een onvoldoende mee te geven. 2*

Side note: het is volgens mij wel een bewijsstukje van de afstand die een politica als Clinton tot de gewone man heeft. Haar ergste nachtmerrie is een kernbom terwijl vele mensen moeten scharrelen om rond te komen.

avatar van eRCee
H€yoka schreef:
Side note: het is volgens mij wel een bewijsstukje van de afstand die een politica als Clinton tot de gewone man heeft. Haar ergste nachtmerrie is een kernbom terwijl vele mensen moeten scharrelen om rond te komen.

Dit lijkt me geen goede redenering. Ze schrijft hier een thriller toch? Hoeveel thrillers gaan erover dat een groot deel van de wereldbevolking gebukt gaat onder armoede?

avatar van H€yoka
2,0
eRCee schreef:
(quote)

Dit lijkt me geen goede redenering. Ze schrijft hier een thriller toch? Hoeveel thrillers gaan erover dat een groot deel van de wereldbevolking gebukt gaat onder armoede?


Als je zo redeneert, heb je gelijk. Ik ging ervan uit dat iemand als Clinton interessantere inzichten te delen heeft dan een thriller met dit onderwerp.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:57 uur

geplaatst: vandaag om 11:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.