menu

The Russian Artist: The Creative Person in Russian Culture. The Evolution of Russian Architecture, Church Art, Painting, Literature, Music, Ballet, Theater - From the Ninth Century to the Present - Tobia Frankel (1972)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Cultuur / Historisch

198 pagina's
Eerste druk: Macmillan, New York (Verenigde Staten)

Schrijfster, historica en journaliste Tobia Frankel volgt de loop van de Russische cultuur door de drie steden die haar geschiedenis domineren - Kiev, Moskou en Sint-Petersburg - met een overzicht van kerkkunst, architectuur, theater, literatuur, muziek, ballet, schilderkunst - en de veranderende houding van de aristocratie, de kerk, de boeren en de studenten ten opzichte van artistieke prestaties. Beginnend met de negende eeuw, toen de Russische kunst geen inheemse kenmerken had en de Byzantijnse stijl overheerste, beschrijft de auteur het bewind van Ivan de Verschrikkelijke (een krachtige beschermheer van de kunsten, ondanks zijn reputatie); de Renaissance; de achttiende eeuw; toen kunst nog het exclusieve territorium van de adel was; en de negentiende eeuw, toen Poesjkin eindelijk brak met de traditionele mythologische thema's en met het oude Kerkslavisch om een spreektaal te omarmen die de gemeenschappelijke thema's van het dagelijks leven behandelde. In de negentiende eeuw verbreedde de sociale oorsprong van de kunstenaar zich, werden de onderwerpen gediversifieerd en waren nationalisme en socialisme vitale krachten die de artistieke schepping vormgaven. In de twintigste eeuw, met de rol van de kunstenaars zo nauw verbonden met revolutie en bewegingen van sociaal protest, was en is er nog steeds het traditionele conflict tussen staat en kunstenaar. De constante, frustrerende strijd tegen censuur, opgelegde conformiteit, officiële overheersing, arrestatie, ballingschap en onderdrukking waren en zijn nog steeds een bitter onderdeel van het leven voor de Russische kunstenaar, die nu niet alleen is afgesneden van de rest van deze wereld, maar ook van zijn eigen verrijkende verleden.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:11 uur

geplaatst: vandaag om 13:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.