menu

Rebuilding the Liberated Areas of the Soviet Union: A Concise Account of Reconstruction in the U.S.S.R. - N. Voronin (1945)

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Historisch / Oorlog

80 pagina's
Eerste druk: Hutchinson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Dit kleine boekje van een bekende Sovjet-architect en –stedenbouwkundige, dat een weerslag is van teksten van lezingen in de Sovjet-Unie voor staatscommissies en universiteiten en van publicaties in enige Russische periodieken, geeft een beknopt, volledig gedocumenteerd verslag van hoe de U.S.S.R. het probleem aanpakt van de reconstructie van de steden en dorpen die door de Duitsers zijn verwoest. Na een inleidend gedeelte waarin hij de enorme omvang van de door de nazi’s aangerichte ravage gedetailleerd weergeeft, beschrijft professor Voronin vervolgens het wederopbouwprogramma als geheel, samen met de opmerkelijke vooruitgang die al is geboekt, waarbij hij verschillende specifieke aspecten van de problemen aanroert, zoals soorten huisvesting, prefabricage en bouwmaterialen. Hij wijdt een speciale sectie aan stadsplanning en beschrijft in detail de plannen voor de wederopbouw van zowel grote steden als Stalingrad, Rostov, Charkov als van steden als Istra en Novgorod, die monumenten zijn van oude Russische architectuur. Hij houdt zich ook bezig met de bijzondere problemen van de wederopbouw op het platteland en de wederopbouw van collectieve boerendorpen. Niet het minst interessante deel van dit boek is dat waarin professor Voronin de speciale organisatiemechanismen beschrijft die in de bevrijde gebieden zijn opgezet en de actieve rol die de lokale bevolking opneemt in het werk van de wederopbouw. In het boekje is tevens een hoofdstuk opgenomen over het herstel van de Sovjetcultuuruitingen in de bevrijde gebieden.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Het volgende artikel is niet specifiek gericht op dit boek, maar geeft wel een algemeen beeld van de gigantische hersteloperatie die noodzakelijk was direct na afloop van de Tweede Wereldoorlog, Margaret MacMillan in een artikel van 11 september 2009 in The Guardian:
Rebuilding the world after the second world war

Enkele citaten die raken aan het boek:
In Germany, it has been estimated, 70% of housing had gone and, in the Soviet Union, 1,700 towns and 70,000 villages.
The Soviets also tried to exact reparations from Germany and Japan; whole factories were dismantled down to the window frames and were carted off to the Soviet Union,...
The Soviet Union seized back some bits of territory such as Bessarabia, which it had lost to Romania in 1919.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:27 uur

geplaatst: vandaag om 11:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.