menu

Cuentos de Amor, de Locura y de Muerte - Horacio Quiroga (1917)

Alternatieve titel: Verhalen van Liefde, Waanzin en Dood

mijn stem
geen stemmen

Spaans
Verhalenbundel
Psychologisch

260 pagina's
Eerste druk: Sociedad Cooperativa Editorial Limitada, Buenos Aires (Argentinië)

De meesten van ons beseffen natuurlijk wel dat we sterfelijk zijn, maar stiekem leven we het liefst in de illusie dat de dood nog ver weg is, iets voor later. "Wat heeft dit vitale bestaan van ons in petto voordat het van het menselijk schouwtoneel wordt weggevaagd!" citeert het Parool 15 juli 1995 de schrijver Horacio Quiroga. De door hem geschreven 'Verhalen van liefde, waanzin en dood' staan vol wrede en bizarre fantasieën, gesitueerd in een weelderige, vijandige natuur, waar mensen een primitief bestaan leiden en het vernisje van de beschaving uiterst breekbaar is.

zoeken in:
...stilte...
De verhalen van Horacio Quiroga zijn onder de titel Verhalen van Liefde, Waanzin en Dood uitgegeven bij Coppens & Frenks. Het is een prachtig boek, met een foto van de auteur en een kaart van het gebied waar de verhalen zich afspelen: de jungle van Uruguay.
Vertaler Maarten Steenmeijer heeft voor deze bundel de tien (voor zijn gevoel) beste verhalen gekozen. Hij heeft de oorspronkelijke titel gehandhaafd omdat "de thematiek van zijn hele werk er op pregnante wijze in wordt samengevat".

Quiroga wil het vooral kort houden: hij begint zijn verhalen abrupt, beperkt zich in karakteriseringen en dialogen tot het hoogst noodzakelijke, laat het perspectief op geraffineerde wijze verschuiven en slaat in de beschrijvingen van de handeling vaak een stap over. Zo maakt hij van het korte verhaal 'een zorgvuldig gerichte pijl die wegschiet van de boog om direct doel te treffen.'

Een must voor de liefhebbers van ruige Latijns - Amerikaanse verhalen...

Gast
geplaatst: vandaag om 00:14 uur

geplaatst: vandaag om 00:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.