menu

De Roeping van Mijn Generatie: Wat Vrij Zijn van Ons Vraagt - Sigrid Kaag (2021)

Alternatieve titel: HJ Schoo-Lezing #13

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Politiek

64 pagina's
Eerste druk: EW, Amsterdam (Nederland)

Het boek ‘De Roeping van Mijn Generatie’ bevat de volledige en geannoteerde tekst van de dertiende HJ Schoo-lezing, die D66-leider en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag maandagavond 6 september 2021 heeft gehouden in het debatcentrum ‘De Rode Hoed’ in Amsterdam. Traditioneel betekent de lezing de opening van het nieuwe politieke jaar. Kaag haakt in haar inleiding in op de bijzondere omstandigheden van deze tijd: de coronacrisis, de klimaatcrisis, de problematiek in Afghanistan en andere ongemakkelijke waarheden waarmee wij worden geconfronteerd. Zij zet zich af tegen individualisme en stelt dat haar ideaal van vrijheid is gebouwd op de gedachte dat wij onderling verbonden zijn. In een verder puntsgewijs betoog geeft zij haar visie op zaken als onder meer klimaat, sociaal-economische ongelijkheid, migratie, Europa en leiderschap.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De geannoteerde versie van de lezing verschijnt op 15 oktober 2021 bij EW.

De tekst van de lezing is terug te vinden op de site van D66:
D66 - HJ Schoo-lezing Sigrid Kaag

avatar van mjk87
2,0
Vrij droog geschreven. Als pamflet, of lezing zo je wil, dan toch wel erg matig. Voornamelijk een wat taai ambtenarenproza dat af en toe gewoon lelijk is. Ook beeldspraak is vaak maar zozo, hoewel aan het eind zegt Kaag "dat de wereld niet eindigt in onze duinen, maar begint bij onze stranden" en dat vind ik dan wel een mooi stukje.

Verder geeft dit een redelijk beeld van Kaag's visie, maar echt met oplossingen komt ze niet (althans, zo opervlakkig dat je er niks mee kan, al is dat ook niet echt bedoeld voor zo'n lezing) en de opbouw is ook al zo statisch dat het niet lekker wegleest. Ik verwacht hier een bevlogen verhaal, maar krijg gewoon een beleidsnotitie. Hoewel dit nog altijd beter is dan de gemiddelde Troonrede. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:11 uur

geplaatst: vandaag om 07:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.