menu

Famille - Lydie Salvayre (2021)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Humoristisch / Sociaal

38 pagina's
Eerste druk: Tristram, Auch (Frankrijk)

De specialist deelt de ouders mee dat hun zoon aan schizofrenie lijdt. Terwijl de vader, een arbeider, zegt dat hij dat een schande vindt eist de moeder, een huisvrouw, dat dat feit niet buiten hun gezin bekend mag worden. De zoon wordt daarmee veroordeeld tot een soort van kluizenaarschap. In een kort en direct verhaal met zowel wrede als humoristische kantjes en met een televisie die op de achtergrond meerdere afleveringen van een serie vertoont, wordt de ontwikkeling van het gezin gevolgd – tot aan het onvermijdbare einde.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (crew)
Kort maar krachtig verhaal.

Lydie Salvayre is één van die typische Franse schrijfsters met een vrij constant œuvre; misschien niet altijd vijf sterren werk, maar doorgaans wel aangenaam om te lezen. In het verleden is ook werk van haar in het Nederlands vertaald.

‘Famille’ beschrijft een arbeidersgezin van drie personen, waarvan de zoon met schizofrenie wordt gediagnosticeerd. Vader en moeder zitten niet op één lijn, wat de situatie van de zoon niet bepaald bevordert. Ze zijn slachtoffer van elkaar en maken de ander tot slachtoffer.

De moeder komt wat simpel en op mij niet echt sympathiek over. Haar commentaar op een Franse TV-serie ‘Cœurs Brisés’ (‘Gebroken Harten’) is wel vermakelijk en wordt deels opgepakt door de zoon; het voedt zijn zelfbeklag. De naam van de serie doet denken aan die van een feitelijke reality-serie in Frankrijk. In het boek volgen moeder en zoon alle afleveringen, waarbij de moeder geen probleem heeft om herhaald tegen het scherm te schelden als ene Jessica in beeld komt en een zekere Bradley in de serie tot slachtoffer maakt.

Voor het ontstaan van de schizofrenie van de zoon wordt verder geen verklaring gegeven. Er wordt nu wel gesuggereerd dat omgevingsfactoren van negatieve invloed zijn.

Naar de climax wordt redelijk toegewerkt.

Door de beperkte setting en het beperkte aantal personen, doet het werk wel wat aan een toneelstuk denken; het is in ieder geval een goede basis ervoor.

Het verhaal is een herschrijving van een korter verhaal uit een vroegere verzamelbundel van Lydie Salvayre. Zij heeft eerst moderne literatuur gestudeerd aan de universiteit in Toulouse en vervolgens geneeskunde in dezelfde plaats. Ze is kinderpsychiater en is vijftien jaar directrice geweest van een medisch-psychisch-pedagogisch centrum voor jongvolwassenen tot circa 20 jaar. Ze kan hier uit haar beide studies en ruime ervaringen putten.

Zij heeft dit verhaal gebruikt als uitgangspunt voor een reeks lezingen-ontmoetingen, die zij in 2021 in een aantal Franse steden heeft georganiseerd en gegeven.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:19 uur

geplaatst: vandaag om 11:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.