menu

Doctor Rat - William Kotzwinkle (1971)

Alternatieve titel: Dr. Rat

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Dieren / Humoristisch

243 pagina's
Eerste druk: Open Road, New York (Verenigde Staten)

Dr. Rat is een aanwinst voor zijn soort. Als overlevende van de meest verfijnde wetenschappelijke experimenten en nu verwijderd uit het doolhof, is hij een gewaardeerd en productief lid van de academische gemeenschap geworden. Wanneer hij een dodelijke dosis moet toedienen, troost hij zijn mederatten met zijn meelevende slogan: "Dood is vrijheid." Maar alles verandert wanneer dieren over de hele wereld beginnen te rebelleren en weigeren hun juiste plaats in de natuurlijke orde der dingen te accepteren: als proefpersonen, huisdieren of voedsel. En alleen Dr. Rat heeft de moed om de mensheid te verdedigen tegen het ondankbare dierenrijk…

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
5,0
De tweede 5* die ik dit decennium uitdeel aan een boek, de eerste was voor Nils Holgersson. Dit fantastische boek deed me beseffen dat de dierenverhalen van Anton Koolhaas waar ik er recent nog een aantal van las eigenlijk best braaf zijn. Prachtig geschreven hoor, daar niet van, maar wel heel braaf dus, met name in de manier waarop Koolhaas de mens portretteert, in zijn gedrag naar het dier. Oké, in 'Mijnheer Tip' geeft de boer het varken een schop onder z'n achterste en in 'De liefde schuilt in een doublet van hazen' schiet de jager zich met zijn eigen jachtgeweer door z'n voet, desalniettemin blijft het vrij fatsoenlijk allemaal.
Nee, dan Kotzwinkle.. die gaat echt veel verder dan dat en windt er geen doekjes om. De experimenten op dieren beschrijft hij op gruwelijke wijze, naar waarheid:

De Geleerde Prof laat de vlam precies het neusgat van de hond binnengaan, waar hij recht omhoogschiet. Schitterend, mooi gemikt. De cocker wordt gedwongen om de vlam in te ademen. Nu klikt ook de assistent z'n aansteker aan en beide neusgaten worden gevuld met vuur, terwijl de hondebek geluidloos jankend openklapt.

Niet bedoeld voor tere zieltjes dus, maar altijd in het belang van het land natuurlijk.. Het experiment kan tevens leiden tot de vervaardiging van 'n betere plasticsoort, of wellicht van 'n nieuw soort aspirine. De ontwerpen van woningbouwprojekten zullen van hoger niveau zijn, en zo ook de wasmiddelen. (Met deze experimenten) zullen wij er wellicht in slagen 'n beter schoensmeer te produceren voor het leger. Kotzwinkle is ongelofelijk scherp en haalt het nut van vivisectie compleet onderuit. Of zoals Nina Hagen en Lene Lovich het zingen in hun anti-dierproeven nummer Don't Kill The Animals ('86):

"Those animal experiments don't make sense
You're getting nowhere with cruelty and death"

Wereldwijd komen de dieren in opstand tegen de mens, behalve Dr. Rat, een laboratoriumrat: 'Hebben jullie de heilige Thomas van Aquino dan niet gelezen? Dieren hebben geen ziel!'
Dit boek heeft mijns inziens groter effect dan een Eating Animals van Foer, omdat het verhalend is. Het verhaal(tje) over de Adelaar bijvoorbeeld die in de gevangenis (dierentuin) zijn leven slijt in een kooi waarin hij nog net zijn vleugels kan spreiden. Hártverscheurend.
Doctor Rat van William Kotzwinkle is scherp, satirisch, lekker maf, absurd, bij wijlen ook sprookjesachtig en absoluut ontroerend, en het geeft ook nog 's stof tot nadenken.. Nou, wa wilde nog meer?

'Alleen de mens, die grote hypokriet, denkt dattie boven ons anderen verheven is. Wij ontkennen dat! Hij is geen sikkepitje anders! Hij wordt nat en zonder tanden geboren en gaat zo ook z'n graf weer in, net als wij. Hij is niet meer dan 'n tak aan de grote boom!'

Gast
geplaatst: vandaag om 09:44 uur

geplaatst: vandaag om 09:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.