menu

Life and Death on the New York Dance Floor, 1980–1983 - Tim Lawrence (2016)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Kunst en Cultuur / Historisch

600 pagina's
Eerste druk: Duke University Press, Durham (Verenigde Staten)

Naarmate de jaren zeventig plaats maakten voor de jaren tachtig, ging de party scene van New York een woest inventieve periode in die werd gekenmerkt door creativiteit, intensiteit en hybriditeit. Dit boek beschrijft deze tumultueuze tijd en brengt de sonische en sociale uitbarstingen in kaart die plaatsvonden in de ondergrondse feestlocaties van de stad, evenals de manier waarop ze baanbrekende bewegingen cultiveerden in kunst, performance, video en film. De auteur interviewt dj's, promotors, producers, muzikanten, artiesten en dansers en illustreert hoe de relatief bescheiden postdisco-, postpunk- en hiphop scenes werden gekenmerkt door hun mate van pluraliteit, interactie en convergentie. Hij legt ook uit hoe het veranderende stedelijke landschap van New York de culturele renaissance ondersteunde vòòr gentrificatie, Reaganomics, het binnendringen van bedrijven en de verspreiding van aids die deze ruwe periode in de Amerikaanse cultuur tot een moeilijke ontknoping brachten.

zoeken in:
4,0
Lawrence gaat verder waar hij ophield na Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture, 1970-1979 en beschrijft de opwindende start van de jaren '80 in downtown New York. Nog meer dan in dat andere boek gaat hij hier de diepte van details in, wat soms tot teveel opsommingen en oninteressante zijpaden leidt. Maar gelukkig biedt het vaker juist een sfeervol inzicht in deze periode waarin verschillende muzikale en artistieke scenes elkaar leerden kennen in het lokale nachtleven met clubs als de Mudd Club, Paradise Garage, Danceteria en Roxy.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:25 uur

geplaatst: vandaag om 03:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.