menu

Plunder: A Memoir of Family Property and Nazi Treasure - Menachem Kaiser (2021)

Alternatieve titel: De Nalatenschap: Een Zoektocht naar Vergeten Familiebezit, Nazischatten en de Betekenis van Herinneringen

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch

288 pagina's
Eerste druk: Mariner, Boston (Verenigde Staten)

Als Menachem Kaiser besluit om een huis terug te vorderen dat ooit aan zijn Joodse familie toebehoorde, weet hij niet waar hij aan begint. Zijn grootvader, die de Holocaust overleefde en na de oorlog naar Amerika emigreerde, beet zich decennialang stuk op deze missie. Menachem pakt diens levenswerk op en reist af naar de Poolse stad Sosnowiec, waar hij de hulp inroept van een advocaat die ‘The Killer’ wordt genoemd. Daar ontdekt hij dat een neef van zijn grootvader door de nazi’s als slavenarbeider te werk werd gesteld bij de bouw van een omvangrijk tunnelcomplex. Het dagboek dat deze Abraham heeft nagelaten, geniet een cultstatus onder Polen die in het geheim de tunnels afstropen op zoek naar achtergebleven nazischatten. Zijn afdaling in het verleden brengt Menachem dichter bij de grootvader die hij nooit heeft gekend, maar confronteert hem ook met vragen die verder reiken dan zijn persoonlijke missie. Wat houdt nalatenschap eigenlijk in? En kunnen herwonnen eigendommen familiebanden herstellen? De nalatenschap is een fascinerende zoektocht naar verloren gewaand bezit, naar de betekenis van familie en herinneringen, en naar antwoord op de vraag hoe je recht kunt doen aan de geschiedenis.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Dit boek over de omgang met de Holocaust overstijgt alle clichés - NRC
In zijn non-fictiedebuut gebruikt Menachem Kaiser zijn familiegeschiedenis als opstapje naar een veel groter verhaal over de omgang met de Holocaust.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:31 uur

geplaatst: vandaag om 17:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.