menu

De Schrijver: Een Literaire Estafette - Harry Mulisch, Gerrit Komrij, Adriaan van Dis, Maarten 't Hart, Remco Campert, Marga Minco, Hugo Claus en Joost Zwagerman (2000)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Psychologisch

171 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

'De Schrijver' is een roman waarvan elk hoofdstuk door weer een andere auteur is geschreven. Achtereenvolgens Harry Mulisch, Gerrit Komrij, Adriaan van Dis, Maarten 't Hart, Remco Campert, Marga Minco, Hugo Claus en Joost Zwagerman. De eerste zeven hoofdstukken verschenen vanaf 1989 als feuilleton in Knippenbergs Krant, Joost Zwagerman schreef speciaal voor deze uitgave het slothoofdstuk. Hoe kruip je al schrijvend in de huid van je voorganger zonder jezelf ontrouw te worden? Met deze vraag hebben alle schrijvers geworsteld. Behalve de eerste, die uit het niets kon scheppen. Het ligt daarom voor de hand dat Harry Mulisch, specialist van het Niets en van het Al, mocht beginnen. Hij heeft zich uitgeleefd in een parodie op het vaderlandse binnenhuisrealisme, een onwaarschijnlijke combinatie van regen, treurnis en viezigheid. Het betreft een manuscript, dat langs duistere weg bij een neerlandicus op het bureau terecht komt. `Een Hollandse Roman', luidt de titel, en de - volledig weergegeven - tekst zou afkomstig zijn van een zekere Matthijs de Schrijver. Van deze 'De Schrijver' is alleen bekend dat hij in 1947 de roman 'Weerzin' heeft gepubliceerd, een overtuigende vertolking van het `absurde levensgevoel' van de eerste naoorlogse jaren, voorzien van een `diepreligieuze ondertoon'. Het is niet moeilijk te raden wie hier op de hak wordt genomen.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:42 uur

geplaatst: vandaag om 04:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.