menu

Imperializm’, kak’ Novijsjij Etap’ Kapitalizma. (Popoeljarnyj Otsjerk’). - Vl. Iljin (1917)

Alternatieve titels: Het Imperialisme als Hoogste Stadium van het Kapitalisme: Een Populaire Verhandeling | Имперіализмъ, какъ Новѣйшій Этапъ Капитализма. (Популярный Очеркъ). | Marxistische Bibliotheek #15

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Ideeënliteratuur / Politiek

130 pagina's
Eerste druk: Zjizn' i Znanije, Petrograd (Rusland)

‘Imperialisme als het Hoogste Stadium van het Kapitalisme’ is een economisch werk van Vladimir Lenin, gewijd aan de overgang van het kapitalisme in de late negentiende en vroege twintigste eeuw van het stadium van initiële kapitaalaccumulatie naar het stadium van monopoliekapitalisme of imperialisme. Het essay schetst duidelijk de fundamentele economische wetten die inherent zijn aan het kapitalisme in dit stadium van ontwikkeling. Het boek moet onder andere gezien worden als een kritische reactie op het werk ‘Imperialism: A Study’ uit 1902 van de Engelse schrijver J.A. Hobson. Daarbij worden door Vladimir Lenin, die hier onder een pseudoniem schrijft, in opvolgende hoofdstukken een aantal fasen of kenmerken onderscheiden. Dat loopt onder andere van de concentratie van productie en het ontstaan van monopolieposities; via de rol van banken; financiële oligarchieën, waarbij een kleine groep van individuen zowel staat, media als bedrijven controleert; tot een uiteindelijke kritiek op en de historische plaats van het imperialisme.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:38 uur

geplaatst: vandaag om 21:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.