menu

Materializm' i Empiriokrititsizm': Krititsjeskije Zametki ob odnoj Reaktsionnoj Filosofii. - Vl. Iljin (1909)

Alternatieve titels: Materialisme en Empiriokriticisme: Kritische Opmerkingen bij een Reactionaire Filosofie | Материализм и Эмпириокритицизм: Критические Заметки об одной Реакционной Философии

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Ideeënliteratuur

441 pagina's
Eerste druk: Zveno, Moskou (Rusland)

Het boek kwam tot stand in de periode van na de mislukte eerste Russische Revolutie van 1905-1907. De ideologische rechtvaardiging van de contrarevolutie en de wedergeboorte van de religieuze mystiek drukten hun stempel op de wetenschap, de literatuur en de kunst. De filosofie werd bepaald door de meest reactionaire vormen van idealisme, die ontkenden dat de natuur en de samenleving zich wetmatig ontwikkelen en dat het mogelijk is deze wetmatigheden te leren kennen. Aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw vond in Europa de filosofie van de ‘kritische ervaring’, het ‘empiriokriticisme’ of ‘machisme’, verspreiding. De aanspraak daarvan was dat het de ‘enige wetenschappelijke’ filosofie was die komaf maakte met de eenzijdigheid van zowel het materialisme als het idealisme. Een aantal sociaal-democraten, die zich tot de volgelingen van Marx rekenden, hadden zich in Rusland tot doel gesteld de ‘dialektisch-materialistische’ filosofie van het Marxisme te vervangen door het ‘machisme’. Binnen die context was het aan de consequente Marxisten de taak of zelfs noodzaak het reactionaire wezen van het ‘machisme’ aan te tonen, het Marxisme te verdedigen, de hoofdpunten van het ‘dialektische materialisme’ uiteen te zetten en een ‘dialektisch-materialistische’ verklaring te geven voor de nieuwe ontdekkingen op het gebied van de natuurwetenschappen. In dit boek neemt Vl. Iljin, een pseudoniem van Vladimir Lenin, die taak op zich in een uitgebreide filosofische verhandeling.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:14 uur

geplaatst: vandaag om 04:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.