menu

These Are Not Gentle People: Two Murders. Forty Suspects. The Trial That Broke a Small South African Town - Andrew Harding (2019)

Alternatieve titel: Dit Zijn Geen Aardige Mensen: Twee Moorden. Veertig Verdachten. De Zaak Die een Zuid-Afrikaanse Stad Verscheurde

mijn stem
geen stemmen

Engels
Waargebeurd

285 pagina's
Eerste druk: MacLehose, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op een warme avond in 2016 verzamelt zich een groep witte boeren in de hoek van een stoffig veld op een boerderij buiten Parys, in de Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat. Sommigen zijn woedend. Anderen zien de hele gebeurtenis meer als een grap, een spel. Maar de gebeurtenissen van de uren daarna zullen ze allemaal nog lang blijven achtervolgen. Ze zullen families uit elkaar scheuren en leiden tot zelfmoordpogingen, inzinkingen, echtscheiding, faillissement, ernstige bedreigingen en onvergeeflijk verraad. Andrew Harding beschrijft het verhaal van die nacht, en van wat daarna gebeurde. Het is het verhaal van de moord op twee zwarte jongens, een rechtbankdrama, een diepgaand onderzoek naar collectieve schuld en individuele gerechtigheid, en een literaire thriller. De Britse journalist en schrijver Andrew Harding onderzoekt de impact van een moment van collectieve barbaarsheid op een fragiele gemeenschap.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie door Fred de Vries in De Groene Amsterdammer van 7 december 2020:
Lynchpartij met dikke vuisten – De Groene Amsterdammer
De kracht van het boek schuilt niet zozeer in het misdaadthema en de juridische afloop daarvan, maar in de manier waarop het incident, dat tijdens de apartheid gewoon zou zijn weggemoffeld, de hele Paryse plattelandsgemeenschap ontwricht. In diverse gezinnen gaat het mis: drank, depressie, huwelijkse twisten en een zelfmoordpoging. En als een aantal beklaagden in ruil voor vrijwaring van vervolging bereid is om als staatsgetuige op te treden leidt dat tot een traumatische breuk in de Van der Westhuizen-clan, waarbij verwijzingen naar de Anglo-Boerenoorlog van 1899 (toen alleen ‘laffe’ Afrikaners zich niet bij de strijd tegen de Engelsen aansloten) illustreren hoe diep dit ‘verraad’ erin hakt.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie van 8 september 2020 door Ingrid Glorie op voertaal.nu:
Britse journalist ontleedt spanningen in hechte gemeenschap op Vrystaatse platteland - Voertaal
Vier jaar lang volgde BBC-correspondent Andrew Harding de rechtszaak rond de zogenaamde “Parys-6”, een groep blanke boeren die in een vlaag van collectieve woede twee zwarte mannen zouden hebben gedood. De zaak draait om ras, geweld, grondbezit en de kloof tussen rijk en arm. Maar Harding is er niet op uit om politieke verdeeldheid te zaaien. Beheerst en gelijkmatig stelt hij alle betrokkenen aan het woord – ook zij die tot nu toe onvoldoende werden gehoord.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:04 uur

geplaatst: vandaag om 06:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.