menu

De Voormoeders: Een Verborgen Nederlands-Indische Familiegeschiedenis - Suze Zijlstra (2021)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Biografie / Historisch

320 pagina's
Eerste druk: Ambo Anthos, Amsterdam (Nederland)

'De Voormoeders' van Suze Zijlstra werpt nieuw licht op de sleutelrol van vrouwen in Nederlands-Indië; het is het vergeten verhaal van de Europees-Aziatische vrouwen die de raderen van de samenleving waren. In de geschiedschrijving van de VOC staan de Europese mannen die daar in dienst waren vaak centraal, terwijl de (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen nauwelijks ter sprake komen. Om deze vrouwen en hun Europees-Aziatische nakomelingen draait het in 'De Voormoeders'. Voor haar boek onderzocht Zijlstra het leven van de (Europees-)Aziatische vrouwen in haar eigen familie: van de bewoners van de achttiende-eeuwse VOC-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de suikerplantages van Oost-Java tot en met haar oma, die naar Nederland emigreerde. Aan de hand van familieverhalen en op basis van archief- en literatuuronderzoek plaatst Zijlstra hun levens in een bredere, kritische en actuele historische context. Zo maakt Zijlstra de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-Indië toegankelijk voor een nieuwe generatie.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,0
Voor dit boek ging Suze Zijlstra op zoek naar de vrouwen in haar Indische stamboom. Ze gebruikt de algemene kennis over die tijd en het weinige wat ze in archieven kan vinden om zich een voorstelling te maken van het leven van toen. Ik blijf steeds geboeid, want het gaat over het alledaagse leven, weliswaar tegen de achtergrond van de politieke geschiedenis. Het is een prachtig eerbetoon aan de voormoeders die tot nu toe amper aandacht kregen.

De voormoeders – Suze Zijlstra | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 15:42 uur

geplaatst: vandaag om 15:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.