menu

Chikyū Seijin - Sayaka Murata (2018)

Alternatieve titels: Aardbewoners | Earthlings | 地球星人

mijn stem
2,67 (6)
6 stemmen

Japans
Sociaal

246 pagina's
Eerste druk: Shinchōsha, Tokio (Japan)

Natsuki is niet zoals de andere meisjes. Ze heeft een toverstok en een transformatiespiegel. Ze kan een heks zijn, of een alien van een andere planeet. Samen met haar neef Yuu brengt Natsuki haar zomers door in de woeste bergen van Nagano, dromend van andere werelden. Wanneer een verschrikkelijke opeenvolging van gebeurtenissen de twee kinderen voor altijd dreigt te scheiden, doen ze een belofte: overleven, wat er ook gebeurt. Nu is Natsuki ouder geworden. Ze leeft een rustig leven met haar aseksuele echtgenoot en probeert zo goed mogelijk te overleven door te doen alsof ze normaal is. Maar de eisen van Natsuki's familie nemen toe, haar vrienden vragen zich af waarom ze nog steeds niet zwanger is en donkere schaduwen uit Natsuki's jeugd achtervolgen haar. Natsuki ontvlucht de buitenwijken om naar de bergen van haar jeugd te gaan en bereidt zich voor op een reünie met Yuu. Zal hij zich hun belofte nog herinneren? En zal hij haar helpen die te houden?

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Het eerste wat ik las van Sayaka Murata was Convenience Store Woman een paar jaar geleden. De roman gaat over een vrouw die supergelukkig wordt van werken in een winkel en alleen zijn, maar die door haar omgeving gepusht wordt haar leven te veranderen. Ik snapte direct waarom dit boek zo bejubeld werd. Het is een kritiek op de manier waarop Japan omgaat met mensen die niet direct in het perfecte plaatje (willen) passen, maar ook voor niet-Japanse lezers is de roman ontzettend herkenbaar. Het is echt een pleidooi voor compromisloos jezelf kunnen en willen zijn en gewoon lekker doen waar je zin in hebt. In zekere zin komen die aspecten ook terug in Earthlings, maar Murata zoekt in deze roman nog veel meer de grenzen op. Een gewaagder boek, maar misschien daarom ook wel nóg beter.

Natsuki leeft volledig in haar eigen wereld. Ze is ervan overtuigd dat ze van een andere planeet komt en dat ze magische krachten bezit. Er is voor haar echter geen mogelijkheid om terug te keren naar haar thuisplaneet dus ze moet het stellen met opgroeien in een liefdeloos gezin. Ze maakt een heleboel narigheid mee in haar leven en de enige bij wie ze zich thuis voelt is haar neef Yuu. Ze maken elkaar de belofte om ondanks alles te overleven.

Lees verder

avatar van Donkerwoud
2,0
De ultieme zonde om los te komen van maatschappelijke druk. In 'Aardbewoners' (2018) klampt tienermeisje Natsuki zich vast aan het kinderlijk naïeve idee dat een huwelijk met neef Yuu houvast biedt in haar jeugd vol verwaarlozing en seksueel misbruik. Zij ziet zichzelf als een fee en hem als een buitenaards wezen, maar met hun anders-zijn vormen ze een front tegenover volwassenen die hen niet kunnen of willen begrijpen. Elk jaar opnieuw ontmoeten Natsuki en Yuu elkaar bij een familieritueel op het platteland, waar ze gezamenlijk hun voorouders herdenken. Maar bij het plotselinge overlijden van grootvader gaan de twee beschadigde tieners te ver met hun liefdesspel en worden ze door de familie uit elkaar gehaald. Als volwassenen moeten ze in het reine komen met hoe de zogenaamde 'Mensenfabriek' nog altijd een wissel trekt op hun seksualiteit en het aangaan van betekenisvolle relaties. 'Aardbewoners' (2018) is een vervelend boek in de manier waarop seksuele taboes en hypergeweld worden ingezet als symbool voor non-conformisme. Het lijkt eerder spektakel uit goedkoop effectbejag dan dat personages psychologisch worden uitgediept of er werkelijk gelaagde maatschappijkritiek uit volgt. Daarnaast blijft Sayaka Murata haar weinig subtiele metaforen tot vervelens toe herhalen, zoals ze op bijna elke bladzijde de buitenaardse planeet 'Pohapipinpobopia' noemt.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:52 uur

geplaatst: vandaag om 07:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.