menu

Jij Mag Alles Zijn - Griet Op de Beeck (2021)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

zoeken in:
avatar van Lalage
3,5
De schrijfstijl van Griet Op de Beeck vind ik altijd mooi. Voor dit boek kiest ze wat eenvoudigere taal, maar de sfeer en de zware problematiek is hetzelfde als in haar andere boeken. Maar ik denk dat jonge lezers dit saai zullen vinden, ook al valt er wel iets te herkennen. Voor volwassenen is het een mooi boek, maar niet haar beste.

Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck | Lalagè leest - lalageleest.nl

glimmerman270
Lexi is een lief zorgzaam meisje die het altijd goed hoopt te doen voor anderen. Maar ze is altijd bang dat ze het verkeerd aanpakt en vrij onzeker.
Niet zo gek wanneer je moeder vaak erg somber is over het verlies van haar tweelingbroertje. Hield ze meer van hem? Is zíj samen met papa dan niet goed genoeg?
Lexi is meer bezig met het proberen blij te maken van de mensen om haar heen- vooral haar moeder- dat ze amper tijd heeft om écht kind te zijn. Ze houdt gewoon niet van mensen die verdrietig zijn- net als haar mama- en probeert ze op te vrolijken. Maar is dat wel haar taak als meisje van 9?

"Je mag verdrietig zijn, stout, of boos. Dat mág een kind; jij mag alles zijn"

Mooi geschreven alhoewel het meer een verhaal is voor volwassenen mijns inziens.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:16 uur

geplaatst: vandaag om 10:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.