menu

Hermans Honderd - Jan Atema, Wim van der Beek, J.M.A Buiskool Toxopeus, Rob Delvigne, Jan Wim Derks, Frank van Dijl, Stephan Enter, Eddy Esman, Elsbeth Etty, Martine Folkersma, René Franken, Ad Fransen, Kester Freriks, René Hesselink, John-Alexander Janssen, Peter Kegel, Lucas Ligtenberg, Max Pam, René Oey, Bram Oostveen, Willem Otterspeer, Hans Renders, Piet Schreuders, A.L. Snijders, Erik van Straten, P.F. Thomése, Christophe Vekeman, Jeroen Vullings, L.H. Wiener en Marc van Zoggel (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur / Biografie

350 pagina's
Eerste druk: IJzer, Utrecht (Nederland)

Honderd jaar geleden, op 1 september 1921, werd Willem Frederik Hermans geboren. De schrijver is al ruim een kwart eeuw dood, maar zijn boeken worden nog altijd gelezen. 'De donkere kamer van Damokles', 'Nooit meer slapen', 'Onder professoren', 'Mandarijnen op zwavelzuur', 'Het sadistische universum': titels die behoren tot het beste dat de Nederlandse literatuur heeft voortgebracht. In deze bundel schrijven kenners, liefhebbers en bewonderaars over diverse aspecten van het rijke oeuvre van Hermans: over de romans en verhalen, over de kritieken en polemieken, over een ongepubliceerd toneelwerk en over enkele van zijn – niet allemaal verbroken! – vriendschappen.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Nooit Meer Slapen: Max Pam - 02 september 2021 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1
Op de honderdste geboortedag van de grote Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans, ontvangt Nooit Meer Slapen Max Pam. Pam is redacteur, journalist, schrijver en programmamaker. Hij werkte onder andere voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Trouw, en de Volkskrant. Samen met met Jan Bosdriezs maakte hij een tweedelige documentaire over het leven en werk van Hermans: Een overgevoelige natuur. Pieter van der Wielen spreekt met Max Pam.
Paul Kruger is de naam van de Zuid-Afrikaanse Boerenleider waar Max Pam tijdens het interview niet op kwam.

avatar van Raspoetin
Tzum | Essay: De aanval van Willem Frederik Hermans op C. Buddingh’: ‘Kees, hoe durf je?’ - Tzum
Willem Frederik Hermans had, om meerdere redenen, niet veel op met E. du Perron en Menno ter Braak. Zijn leven lang heeft hij hen te vuur en te zwaard bestreden. Ik beperk me hier tot hun voorliefde voor de autobiografie die door Hermans niet werd gedeeld. Zij meenden dat dagboeken en brieven de persoon van de schrijver of dichter in een helderder licht zetten dan zijn romans, verhalen of gedichten.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:07 uur

geplaatst: vandaag om 03:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.