menu

Hayward Ho! of Ethiek van de Boekensneuper - Hans Heesen en Harry Jansen (1998)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Cultuur / Humoristisch

30 pagina's
Eerste druk: Doctor Syntax, (onbekend) (Nederland)

‘Hayward Ho! of Ethiek van de Boekensneuper’ is het verslag van een groepje boekenvrienden (sneupers) dat in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw regelmatig en in wisselende samenstelling boekentochten ondernam langs de betere antiquariaten in het zuiden van Engeland. Het ultieme reisdoel is Hay-on-Wye, in Wales, in die tijd het Mekka van de Britse antiquarische boekhandel. De auteurs Hans Heesen en Harry Jansen doen in ‘Hayward Ho!’ openhartig verslag van een fenomeen dat nooit eerder beschreven werd: hoe de zucht naar boeken tot spanningen binnen de vriendengroep leidt en welke listen er gebruikt worden om ‘de concurrentie’ te slim en te snel af te zijn. Want: “In ieder sneupgezelschap zit wel een bibliomaan of althans iemand met bibliomane trekken. De hebzucht van deze persoon is een gevaarlijke factor.” Boekenvrienden zijn het dus, maar blijven zij ook vrienden? Allemaal hebben ze hun verlanglijstjes. En wat gebeurt er als de gezochte titels op twee verlanglijstjes blijken te staan? In hoeverre stelt sneuper één zijn reisgezel op de hoogte als hij titels ontwaart die sneuper twee zoekt? Of koopt hij ze zelf, juist omdat sneuper twee argeloos de auteur heeft aangeprezen? Want: “Sneupers zijn doorgaans zo koortsachtig opgewonden over hun al gevonden en nog te vinden boeken, dat ze er onmogelijk hun mond over kunnen houden. Dat is onverstandig. Het brengt de anderen op ideeën, en loslippigheid wordt gegarandeerd afgestraft.” En als je allebei dezelfde boeken zoekt, hoe kun je er dan voor zorgen dat jij als eerste voor de juiste kast staat? Of kun je de concurrent juist misleiden door boeken aan te prijzen die hij misschien niet eens wil hebben maar die hij dan toch koopt om te voorkomen dat jij ze koopt? Kun je met een dergelijke strategie die concurrent financieel uitputten? Met zulke en andere tactieken werden Heesen en Jansen tijdens hun boekentochten geconfronteerd en... confronteerden zij elkaar. ‘Hayward Ho!’ is uitgebracht als een voorpublicatie van een groter werk, dat echter nooit is verschenen.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,0
Sol1 (crew)
Artikeltje van Paul van der Bijl op 16 april 2018, plus enkele reacties erop:
Woord van de dag: boekensneuper
Kortom, het was een fijne middag voor een boekensneuper. U zult dat woord niet aantreffen in de Dikke Van Dale. Wel het woord sneupen, afkomstig uit het Fries, dat struinen betekent.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:17 uur

geplaatst: vandaag om 07:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.