menu

The Sketch Book of Geoffrey Crayon - Washington Irving (1820)

Alternatieve titels: Sleepy Hollow | The Sketch Book

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Griezel / Avontuur

239 pagina's
Eerste druk: C.S. van Winkle, New York (Verenigde Staten)

Een verhalenbundel met een dertigtal kortverhalen en essays, waarvan vooral ''Sleepy Hollow'' en ''Rip van Winkle'' bekend geworden zijn. De Legende van Sleepy Hollow vertelt het verhaal van Ichabod Crane, een schoolmeester uit Connecticut, die een rivaal vindt in Abraham van Brunt. Beiden dingen naar de hand van Katrina van Tassel, enige dochter van een rijke boer. Wanneer Crane na een feestje bij de Van Tassels huiswaarts keert, wordt hij echter achterna gezeten door een hoofdloze ruiter. ''Rip van Winkle'' gaat over een dorpeling van Nederlandse afkomst, die aan zijn feeks van een vrouw wil ontsnappen, en de Kaaterskill-kloof inwandelt, waar hij een ontmoeting heeft met geesten. Hij valt in slaap onder een boom, en ontwaakt twintig jaar later. Wanneer hij thuiskomt, blijkt zijn vrouw al lang dood te zijn, evenals zijn vrienden, die in een of andere oorlog om het leven kwamen.

zoeken in:
avatar van Pageturner
3,5
Een bundel bizarre kortverhalen, soms nog vreemder dan die van Edgar Allan Poe, met 'De legende van Sleepy Hollow' als veruit het beste. Sleepy Hollow is een schitterend verhaal: een kruising tussen een donker sprookje, een griezelverhaal en een schelmenroman, overgoten met volks bijgeloof en ironische humor.
De andere verhalen in deze bundel kunnen niet tippen aan Sleepy Hollow: Rip Van Winkle is echt flauw en De Schatgravers is langdradig en saai geschreven.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Helemaal mee eens Pageturner. Sleepy Hollow steekt met kop en schouders boven de rest uit. Over Rip van Winkle valt nog te zeggen dat hij na Hansje Brinker de bekendste Nederlander is in de Amerikaanse folklore over Nederland. Vergeet hierbij niet dat het Hudsondal - waar het verhaal zich afspeelt - vroeger bekend stond als Nieuw Nederland (Albany, de hoofdstad van de staat New York - heette toen Beverwijk!). Het schijnt zelfs zo te zijn dat er nog tot ver in de 18e eeuw Nederlands werd gesproken in de streek. Washington Irving was (van moederskant) zelf ook een nazaat van de Nederlandse immigranten van destijds.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Een hedendaags boek - en ik mag wel zeggen een bijzonder goed boek - dat in de Hudsonvallei speelt, is World's End oftewel Duyvels End van T. Coraghessan Boyle met als hoofdpersoon ene Walter van Brunt!! World's End - T.C. Boyle (1987)

avatar van the Cheshire cat
4,0
Ik heb nog niet alles gelezen van deze verhalenbundel, daarom breng ik geen stem uit, maar
De Legende Van Sleepy Hollow vind ik in ieder geval, zoals Pageturner al zegt, een schitterend
verhaal. Washington Irving beschrijft het Hudsondal op een betoverende manier (lijkt mij overigens
een prachtige streek):

Een grote iep spreidde zijn brede takken boven het huis; aan de voet van die boom welde een
bron van het zachtste en zoetste water in een kleine put, gemaakt van een vat, van waaruit het
sprankelend door het gras wegsijpelde naar een naburige beek, die voortkabbelde tussen
vlieren en dwergwilgen.


Regimenten kalkoenen stapten snaterend over het erf, terwijl parelhoenders daar, als slechtge-
humeurde huisvrouwen, met hun chagrijnige, ontevreden kreet over klaagden.


Een paar aanvullingen op Halley23's berichtjes:
Ook een boek dat zich voor een flink stuk afspeelt op en aan de oevers van de Hudsonrivier is de
thriller The Angel Of Darkness van Caleb Carr.
En wat ook nog leuk is om te weten is dat het Amerikaanse Yankees komt van het Hollandse
Jan Kees, en hun Dollar van onze daalder.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
En ook nog: boss (baas), cookie (koekie), coleslaw (koolsla), stoop (stoep), waffle (wafel), Santa Claus (Sinterklaas) en sleigh (slee). In ''Cookies, Coleslaw, and Stoops. The Influence of Dutch on the North American Languages'' Nicoline van der Sijs staan er nog meer (vooral w.b. handel en scheepvaart trouwens).

avatar van PeterW
3,0
PeterW (crew)
Vergeet easel niet, (schilders)ezel en aardvark.

avatar van Pieter
4,0
Jammer dat het boek hier herleidt wordt tot louter Rip Van Winkle & Sleepy Hollow, want er is nog zoveel ander moois te ontdekken in dit prachtig werk van één van Amerika's grootste schrijvers. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 00:13 uur

geplaatst: vandaag om 00:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.