menu

Kitchin - Banana Yoshimoto (1988)

Alternatieve titels: Kitchen | キッチン

mijn stem
3,48 (20)
20 stemmen

Japans
Verhalenbundel
Sociaal

142 pagina's
Eerste druk: Fukutake Shoten, Tokio (Japan)

Liefde, dood en transseksualiteit zijn de hoofdthema's in deze novellen. In het eerste verhaal nemen Yuichi en Eriko, zijn tot vrouw omgebouwde vader, het weesmeisje Mikage liefdevol op na de dood van haar oma. Als Eriko in haar nachtclub vermoord wordt, gaan Yuichi en Mikage samen verder. In het tweede verhaal komt Hitoshi, de vriend van het meisje Satsuki, om bij een auto-ongeluk. Als de ontroostbare Satsuki op een dag over de rivier uitkijkt is het de zieneres Urara die haar helpt definitief afscheid van Hitoshi te nemen.

zoeken in:
avatar van Dn!S
3,5
Aardig verhaal dat mij pas na de helft bij de kladden grijpt. Daarna is het dan ook meteen wel genieten op momenten. Het eerste deel van het boek liet mij echter behoorlijk koud. Het verhaal Moonlight Shadow vind ik ook erg sterk. Hoewel ik de travestie elementen in beiden verhalen overdreven vind. Dat en tegelijkertijd wordt er te weinig aandacht aan besteedt. Misschien als dit vreemde element meer centraal had gestaan dat ik het meer ging waarderen. Nu is het vooral het verwerken van de dood wat centraal staat en dan nog langs een zijspoor de travestie(wat een manier is om deze dood te verwerken).

Kitchen I: 2*
Kitchen II: 3.5*
Moonlight Shadow: 4*

Kitchen: 3.5*

avatar van Bassievrucht
3,5
In tegenstelling tot Dn!s boeit de eerste helft mij wel. Toch vind ik ook het tweede, kortere verhaal, een slag beter. Vooral omdat Yoshimoto daar vanuit een bestaand gegeven heeft gewerkt, dat het het licht surrealisme toch opeens aannemelijk maakt.

De twee verhalen deden me denken aan die van Haruki Murakami. Yoshimotie flirst namelijk ook met surrealisme en wekt eveneens een melancholieke en weemoedige sfeer op. Niet zo gek, gezien de thema's, liefde, dood en rouw. Het deed me dan ook wel een beetje aan Norwegian Wood denken.

avatar van Raskolnikov
3,0
Terwijl Mikage de dood van haar oma nog verwerkt (haar ouders zijn eerder al overleden), trekt ze in bij een jongen en zijn transseksuele moeder. Ergens is dit een verhaal met potentieel zware onderwerpen, aangezien de dood en discriminatie volop aanwezig zijn, maar Kitchen blijft luchtig van toon. De titel verwijst naar de keuken, de plaats waar Mikage zich het meest op het gemak voelt en haar talenten tot uiting komen. Een simpel coming of age verhaal die een zelfde toonsoort kent als de verhalen van Murakami. Van hetzelfde kaliber is Moonlight Shadow, het tweede verhaal in dit tweeluik. Prettig om te lezen, maar te lichtgewicht om blijvende indruk te maken.

avatar van handsome_devil
4,0
Ik ben een enorm Japanofiel. Muziek, film, literatuur, beeldende kunst, ik vind het (bijna) allemaal schitterend. De laatste tijd heeft de boekhandel in Nijmegen best wel vaak Japanse literatuur op de tafels liggen, vaak naar het Engels vertaald.

Ik koop die boeken bijna allemaal, omdat ik alleen al als ik een Japanse naam zie lichtelijk hysterisch word. Kitchen lag daar laatst dus ook bij, en ondanks dat Yoshimoto een bekende naam was, had ik nog nooit wat van haar gelezen. Blind aangeschaft dus, en totdat ik ging lezen had ik geen enkel idee waar het over ging. Of überhaupt dat het boek uit twee verhalen bestaat.

'Kitchen' gaat over een jonge vrouw die haar laatste overgebleven familielid verliest en bij twee vreemden intrekt. Al snel ontstaat er een hechte vriendschap tussen haar en de anderen. 'Moonlight Shadow' gaat over een jonge vrouw die haar vriend is verloren bij een auto-ongeluk en door een ontmoeting met een mysterieuze vrouw de mogelijkheid krijgt om eindelijk op een goede manier afscheid te nemen van hem.

Kitchen heeft me onmiddellijk verliefd gemaakt op de schrijverskunsten van Yoshimoto. Een immense warmte gaat er uit van beide verhalen en ik vond het enorm meeslepend. Knap voor die beperkte lengte (+/- 100 en +/- 50 pagina's). Zie mijn videorecensie en leessoundtrack als je meer te weten wilt komen over mijn ervaringen met dit boek.

avatar van Robsessie
In de laatste aflevering van BoekenFM!

Gast
geplaatst: vandaag om 16:34 uur

geplaatst: vandaag om 16:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.