menu

Geschiedenis van de Moderne Literatuur - Herman Brusselmans (2021)

mijn stem
2,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Humoristisch

608 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In deze studie behandelt Herman Brusselmans literatuur uit verschillende tijdvakken, met de nadruk op dat van na 2008. Hij analyseert de biografieën van talloze auteurs, alsmede de aard en de kern van hun oeuvre. Van veel Vlaamse of Nederlandse auteurs zijn titels in deze studie opgenomen. Brusselmans geeft uitleg en biedt inzicht omtrent genres, subgenres, vorm, inhoud, literaire techniek, stilistiek, karakters, evolutie, beïnvloeding en historiek. Alles wat onder de noemer literatuur valt – fictie, non-fictie, poëzie, toneelkunst, essayistiek, kortverhaal – is door Brusselmans doorgrond. Omdat hij als Vlaams schrijver zelf ook tot de literatuur behoort, wisselt hij studieuze stukken af met autobiografisch materiaal, waarin hij aan de lezer een kijk geeft in z’n eigen leven en werk.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
de typende aap | reddend zwemmen - rvessen.wordpress.com

Stukje van Rob van Essen over dit boek. Ik moest er wel om lachen. Ik kon ook wel lachen om de paar citaten die ik her en der tegen ben gekomen uit dit werk, maar 600 pagina's, daar heb ik echt geen trek in.

avatar van eRCee
Haha, lekker stukje. Iets te lang, maar goed.

avatar van Raspoetin
Nooit meer slapen - Beluister Herman Brusselmans (23 augustus 2021) | Podcasts | NPO Radio 1 - nporadio1.nl
Na ruim tachtig boeken is er nu 'Geschiedenis van de moderne literatuur', een boek over de literatuur uit verschillende tijdvakken, met de nadruk op dat van na 2008. Hij analyseert de biografieën van talloze auteurs en bespreekt de aard en de kern van hun oeuvre. Pieter van der Wielen spreekt met Herman Brusselmans.
Brusselmans maakt zich in het interview oprecht druk over de alsmaar afnemende boekenverkoop, de marganisering van de Nederlandse literatuur en de oprukkende ontlezing in de samenleving.

avatar van eRCee
Tuurlijk, de oprukkende ontlezing is altijd een lekker thema om mee te scoren. Wie is er niet tegen? En degene die wel leest kan zich lekker goed voelen daarover. Ik geloof, zeker na het stuk van Rob van Essen, niet in de oprechte bedoelingen van Brusselmans.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:42 uur

geplaatst: vandaag om 10:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.