menu

Great Circle - Maggie Shipstead (2021)

Alternatieve titel: De Grote Cirkel

mijn stem
2,88 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

608 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York City (Verenigde Staten)

Nadat ze als baby's zijn gered van een zinkende oceaanstomer in 1914, worden Marian en Jamie Graves opgevoed door hun losbandige oom in Missoula, Montana. Daar onstaat Marians levenslange passie met vliegen, na een ontmoeting met een groep piloten die door de stad trokken. Op haar veertiende stopt Marian met school en vindt ze een mecenas in een rijke dranksmokkelaar die voor een vliegtuig zorgt en haar lessen subsidieert. De mecenas stelt haar in staat om over de Noord- en Zuidpool te vliegen. Een eeuw later wordt actrice Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om de verdwijning van Marian op Antarctica. Hadley hoopt dat deze filmrol haar helpt om te ontsnappen uit de niche van cult-beroemdheden en opnieuw te beginnen in Hollywood. Hadleys voorbereiding voor de rol van Marian ontwikkelt zich parallel met Marians eigen verhaal, terwijl het lot van de twee vrouwen, en hun wens voor zelfbeschikking in geografische gebieden en tijden uiteenloopt.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
1,0
Één van de zeldzame keren dat ik een boek al na honderd pagina's aan de kant heb gelegd. Historische romans zijn geloof ik niet echt mijn ding,. Dat hele ding van de afgelopen jaren om dan een periode uit de geschiedenis te nemen en dan daar onze hedendaagse waarden op los te laten (of misschien gebeurt dit altijd in historische romans, maar ik heb ze met een reden heel lang als de pest gemeden), ik kan daar echt helemaal niks mee.

Dat er nu meerdere van dit soort romans op de Booker Prize longlist stonden is echt een klap in het gezicht van de goede smaak. Vorig jaar stond er ook al eentje op de longlist, dit jaar staan er twee (of misschien nog wel meer, ik heb ze niet allemaal gelezen nog) op en het voelt alsof ik drie keer hetzelfde boek gelezen heb, het enige verschil is dat ze zich toevallig in verschillende periodes afspelen.

Qua stijl is het verschrikkelijk saai, echt zo'n en-toen-en-toen verhaaltje, alle personages boeien me geen biet, alle gevoelens van de personages worden uitgespeld en het schuurt nergens, want het moet natuurlijk wel allemaal passen binnen dat hele woke-kader. Dit is echt het soort boeken waarbij ik zo'n boekenjury ervan verdenk dat ze (deugende) moraliteit verwarren met kwaliteit.

Het zijn allemaal van die open deuren die ingetrapt worden, want wie is er nou ontzettend voor misbruik en onderdrukking. Echt op geen enkele manier prikkelend, alleen maar constant doodvermoeiend.

avatar van robbrouwer58
2,5
Met veel bombarie en heel veel sterren gelanceerd, maar … Het verhaal wordt niet echt historisch en de connectie tussen toen en het heden is behoorlijk gefabriceerd. Het waaiert allemaal wat gekunsteld uit. Net zoals belangrijke personages blijven hangen in een waas van bedoelingen. Vlot schrijven schrijven kan Maggie wel. Of dat boeiend genoeg is? Ik denk van niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:10 uur

geplaatst: vandaag om 11:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.