menu

Bewilderment - Richard Powers (2021)

Alternatieve titel: Verwilderd

mijn stem
3,94 (9)
9 stemmen

Engels
Sociaal

288 pagina's
Eerste druk: W. W. Norton & Company, New York City (Verenigde Staten)

De astrobioloog Theo Byrne zoekt naar buitenaards leven in de kosmos, terwijl hij in zijn eentje zijn negenjarige zoon Robin opvoedt na de dood van zijn vrouw. Robin is een vriendelijke, doch merkwaardige jongen die uren besteedt aan het schilderen van bedreigde dieren. Nadat Robin zijn vriend in het gezicht slaat, wordt hij van school geschorst. Als zijn zoon meer en meer in de problemen komt, wil Theo voorkomen dat hij nog dieper in de problemen raakt. Hij hoort van een experimentele neurofeedbackbehandeling om Robins emotionele controle te versterken, een behandeling waarbij de jongen wordt getraind in de geregistreerde patronen van de hersenen van zijn moeder.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Vergeleken met 2020 is 2021 maar een matig leesjaar voor mij wat betreft recent uitgekomen boeken. Vorig jaar scoorden maar liefst drie boeken 4,5 sterren, maar dit jaar is het nog steeds wachten op dat eerste echte meesterwerk. Bewilderment van Richard Powers komt echter heel dicht in de buurt van die 4,5 sterren, zou zelfs na langere bezinking kunnen toe groeien naar die score.

Theo is een astrobioloog, altijd op zoek naar buitenaards leven. Hij probeert zo goed en zo kwaad als het kan zijn negenjarige zoon Robin op te voeden, wiens moeder een paar jaar geleden is overleden. Robin, een jongen die compleet geobsedeerd is met de levende natuur, vindt het moeilijk om zijn gevoelens onder controle te krijgen en de vlam slaat regelmatig in de pan, waardoor hij steeds meer in de problemen raakt op school. Theo wil zijn zoon niet aan de medicatie hebben, maar hij komt in aanraking met een experimentele neurofeedbackbehandeling, waarbij Robin traint om de hersenpatronen van zijn overleden moeder over te nemen en zo zijn gevoelens te controleren.

Waar te beginnen met het bespreken van dit boek? Er zit zo ontzettend veel in dit verhaal. Het is sci-fi, maar wel een die zich afspeelt in de nabije toekomst. Daar houd ik altijd al van, dat heel veel zaken uit het boek hetzelfde zijn als in onze wereld, maar dan met een paar wijzigingen (de behandeling, het feit dat de gevolgen van klimaatverandering nog zichtbaarder zijn, grotere politieke onrust) die volstrekt plausibel aanvoelen.

Lees verder

4,0
Normaal ben ik geen SF-liefhebber en als ik dit boek toch heb vastgenomen, was dat min of meer per ongeluk. In het eerste hoofdstuk had ik het nog niet door, die hoogbegaafde 9-jarige was op zijn manier best grappig. Daarna kwam het toekomstaspect er pas echt door, met wetenschappelijke betogen die me vaak ver boven het hoofd gingen, maar die toch bleven boeien. De band met het hedendaagse Amerika bleef steeds sterk genoeg om de zaak “geloofwaardig” te houden. Prachtig geschreven!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:51 uur

geplaatst: vandaag om 15:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.