menu

The Sweetness of Water - Nathan Harris (2021)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Engels
Sociaal / Oorlog

368 pagina's
Eerste druk: Little, Brown and Company, New York City (Verenigde Staten)

In de nadagen van de Amerikaanse burgeroorlog zoeken de broers Prentiss en Landry hun toevlucht in de woning van George en Isabelle Walker. Het echtpaar wordt geteisterd door het verlies van hun enige zoon in de oorlog. De Walkers huren de broers in om op hun boerderij te werken, in de hoop dat hiermee een vriendschappelijke band ontstaat die hun verdriet enigszins kan verzachten. Prentiss en Landry hopen echter met het baantje genoeg geld te verdienen om naar het noorden te reizen en zich te herenigen met hun moeder, die werd verkocht toen ze nog kinderen waren. Parallel aan hun verhaal loopt een verboden romance tussen twee soldaten uit het zuiden. De jonge mannen zijn onlangs teruggekeerd van de oorlog naar de stad Old Ox.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
2,5
The Sweetness of Water is de debuutroman van Nathan Harris. Oprah Winfrey koos de roman uit voor haar boekenclub (een garantie voor hoge verkoopcijfers en veel enthousiasmerende recensies op Goodreads) en hij staat nu ook op de longlist voor de Booker Prize. Dat dit boek een heel breed en groot publiek aan kan spreken, daar twijfel ik niet over, maar mijn ding was het niet helemaal.

Toch begon ik vol goede moed aan The Sweetness of Water. Het verhaal speelt kort nadat de zuidelijke staten de Amerikaanse Burgeroorlog hebben verloren en slavernij verboden is geworden. Soldaten keren getraumatiseerd terug naar huis, vrijgelaten slaven zijn zoekende naar een thuis. We volgen onder meer Prentiss en Landry die genoeg geld willen verdienen zodat ze op zoek kunnen gaan naar hun moeder die enkele jaren geleden verkocht werd. Ze krijgen werk op de boerderij van George en Isabelle, een echtpaar dat de dood van hun zoon probeert te verwerken.

Lees verder

avatar van Pleun
Ik vind je recensie interessant. Kan je het samenvatten met de zin dat dit verhaal meer een 'kunstje' is dan een authentieke poging tot het scheppen van een origineel kunstwerk?

avatar van handsome_devil
2,5
Nee, gewoon een boek dat heel goed in elkaar zit maar toevallig alle elementen bevat die ik niet erg interessant vind (maar anderen duidelijk wel). Het is echt niet aan mij om dit boek af te doen als 'een kunstje' en dat vind ik ook een beetje neerbuigend. Nathan Harris heeft overduidelijk zijn ziel en zaligheid hierin gestopt en dat heeft-ie goed gedaan als je de recensies en stemgemiddelden ziet. Ik vond er alleen niks aan en verwacht andere dingen van een roman. Ik verwacht overigens gelukkig niet, als ik begin aan een boek, dat het 'een authentieke poging tot het scheppen van een origineel kunstwerk' zal zijn haha.

avatar van eRCee
handsome_devil schreef:
Ik verwacht overigens gelukkig niet, als ik begin aan een boek, dat het 'een authentieke poging tot het scheppen van een origineel kunstwerk' zal zijn haha.

Als je dat wel verwachtte zou je ook niet telkens die longlist van de Booker Prize lezen natuurlijk.

avatar van handsome_devil
2,5
Hahaha, nee precies (al zullen sommige nominaties je misschien nog verrassen op dat vlak).

avatar van Pleun
handsome_devil schreef:
Ik verwacht overigens gelukkig niet, als ik begin aan een boek, dat het 'een authentieke poging tot het scheppen van een origineel kunstwerk' zal zijn haha.


Kwam spontaan in me op.. vond het wel goed gevonden van mezelf eigenlijk. Overigens trekt het verhaal mij helemaal niet.. Amerikaanse auteurs met hun eeuwige slavernijgeneuzel.. dat is niet aan mij besteed.

avatar van handsome_devil
2,5
Ja, ik had 'm ook overgeslagen als-ie niet op de longlist had gestaan, maar ja...

Gast
geplaatst: vandaag om 16:22 uur

geplaatst: vandaag om 16:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.