menu

Black Mamba Boy - Nadifa Mohamed (2010)

Alternatieve titel: Zwarte Mamba

mijn stem
geen stemmen

Engels
Sociaal

280 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Jemen, 1935. Jama is een straatschoffie dat met zijn vriendjes de stoffige markten van Aden afstruint. Wanneer zijn moeder sterft, staat Jama er alleen voor. De oorlog nadert en de fascistische Italiaanse troepen die delen van oostelijk Afrika in handen hebben, bereiden zich voor op de strijd. Toch besluit Jama op zoek te gaan naar zijn vader, die volgens de geruchten die hem via clangenoten bereiken ergens in het noorden als chauffeur voor de Britten werkt. En zo begint Jama’s opzienbarende reis. Een tocht van ruim 1500 kilometer die hij per kameel, vrachtwagen en trein maar vooral te voet aflegt, en die hem door Somalië, Djibouti en het door oorlog verscheurde Eritrea en Soedan naar het noorden zal brengen. Jama trekt van de ene gevaarlijke stad naar de andere, vertrouwend op zijn grote netwerk aan clangenoten om hem onderdak te bieden en de weg te wijzen naar zijn vader, die altijd net een dag of twee reizen buiten zijn bereik lijkt te blijven. Op zijn tocht ondervindt Jama warme menselijkheid als grote wreedheid wanneer hij belandt in de onverschillige, alles vermalende oorlogsmachine.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek stond op de shortlists van de 'John Llewellyn Rhys Memorial Prize' 2010 en de 'Dylan Thomas Prize' 2010.

Zie:
John Llewellyn Rhys Prize - Wikipedia - en.wikipedia.org
Dylan Thomas Prize - Wikipedia - en.wikipedia.org

Recensie van 15 januari 2010 door Arifa Akbar op de site van The Independent:
Black Mamba Boy, By Nadifa Mohamed
In this debut novel, Nadifa Mohamed takes as her source material her father's childhood journey across Africa, which begins in the Yemeni port city of Aden where ten-year-old Jama loses his mother, his only emotional mooring in the world, and embarks on a great Odyssean voyage northwards, to find his absent father.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:05 uur

geplaatst: vandaag om 09:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.