menu

The Devil and the Dark Water - Stuart Turton (2020)

Alternatieve titel: De Duivel en de Duistere Diepte

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Engels
Historisch / Thriller

565 pagina's
Eerste druk: Raven, Londen (Verenigd Koninkrijk)

1634. De Saerdam, een Oost-Indiëvaarder van de VOC, vertrekt naar Amsterdam met behalve een vrachtruim vol specerijen, ook een aantal passagiers. Een van hen is detective Samuel Pipps, die in Amsterdam zal worden geëxecuteerd. Hij wordt vergezeld door zijn lijfwacht Arent Hayes, die vastbesloten is de onschuld van zijn kameraad te bewijzen. Onder de andere aanwezigen bevinden zich de gouverneur-generaal en zijn echtgenote. Wanneer het schip op het punt staat Batavia te verlaten, verschijnt er een onheilspellend symbool op het zeil. Daarna sterft de levende have op vreemde wijze en een prediker voorspelt drie gruwelijke wonderen.

zoeken in:
3,0
geplaatst:
Had wel wat verwachtingen na het melancholische en puzzel-achtige debuut The seven deaths of Evelyn Hardcastle. Het is naar mijn gevoel een snelle opvolger moeten worden. Ik wed dat Turton een hele poos aan zijn eerste boek gewerkt heeft om het helemaal precies correct te krijgen en deze volgt wat meer geëffende paden. Eigenlijk is het een klassieke detective à la Sherlock Holmes met de grote ontknoping helemaal op het einde. En daar wringt het schoentje, want dat einde lijkt wel zo geschreven om alle eindjes nog even netjes aan elkaar te knopen zodat de lezers tevreden en zonder verdere vragen achterblijven. En daar breit hij dan tot overmaat van ramp nog gauw een niet echt geloofwaardig happy end voor alle protagonisten aan. In de epiloog schrijft de auteur dat hij oorspronkelijk een ander einde had, maar dat hij er door zijn vrouw op werd gewezen dat dat 'rubbish' was. Ofwel heeft hij geen beter einde kunnen verzinnen ofwel kent zijn vrouw er niks van...
Maar ik wil eerlijk zijn: hij zet wel een avontuurlijke sfeer neer op dat koopvaardijschip en er is geen gebrek aan sinistere en louche karakters. Historisch is het niet allemaal zo doorwrocht, maar daar wil de auteur ook helemaal geen claim op maken, dus prima voor mij.
Conclusie: een wat ouderwetse whodunit die niet de originaliteit en boeiende structuur heeft van 'The seven deaths of Evelyn Hardcastle'.

3,0
geplaatst:
Heel erg eens met de vorige schrijver, wat een anticlimax die ontknoping. Veel teveel uitgelegd om alles te verklaren wat er in het boek gebeurd is. Zo ingenieus zijn eerste boek was, zo 'lomp' doet dit boek aan.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:44 uur

geplaatst: vandaag om 17:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.