menu

Sept Nouvelles - Madeleine Bourdouxhe (1985)

Alternatieve titel: Zeven Verhalen

mijn stem
geen stemmen

Frans
Verhalenbundel
Sociaal

107 pagina's
Eerste druk: Tierce, Paris (Frankrijk)

Hun namen zijn Louise, Anna, Blanche of nog Clara. Zij zijn arbeidster, huisvrouw, alleenstaande moeder, of dienstmeisje. Zij krijgen te maken met het leven zelf, met liefde, verveling, frustratie, geweld van mannen, of nog de onverschilligheid of neerbuigendheid van die mannen. Deze vrouwen hebben allemaal dromen die ze niet kunnen waarmaken, angsten uit hun jeugdtijd, verlangens die ze niet durven uiten. Ondanks dat gaan ze met vallen en opstaan vooruit, getroffen door hun kwetsbaarheid, met koppige moed, met zachtmoedigheid, met hoop die door niets kan worden gedoofd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het werk van de Franstalige Belgische schrijfster Madeleine Bourdouxhe (1906-1996) is vrij onbekend gebleven. Ze schreef meer voor plezier en uit passie, dan uit ambitie.

Haar eerste romans werden gewaardeerd, totdat de Tweede Wereldoorlog tussenkwam. Daardoor werd haar carrière in de kiem gesmoord; ondanks haar kwaliteiten.

Naderhand werd ze herontdekt en scoorde ze positieve recensies in bijvoorbeeld kranten als The Observer, The Guardian, The Sunday Times en dergelijke.

In 2002 kwam bij uitgeverij Atlas, met vestigingen in Antwerpen en Amsterdam, de vertaalde bundel 'Verzameld Werk' uit. Afgezien van enige onvoltooide werken, lijkt daarin vrijwel haar complete œuvre te zijn opgenomen.

In die Nederlandse bundel zijn de 'Sept Nouvelles' vertaald als 'Zeven Verhalen':
- Anna;
- Een Nagel, een Roos;
- De Dagen van Louise;
- Clara;
- De Dageraad Is Al Grauw;
- Blanche;
- Lavendelvelden.

Ofwel oorspronkelijk in het Frans:
- Anna;
- Un Clou, une Rose;
- Les Jours de la Femme Louise;
- Clara;
- L'aube Est Déjà Grise;
- Blanche;
- Champs de Lavende.

avatar van eRCee
Sol1 schreef:
Ze schreef meer voor plezier en uit passie, dan uit ambitie.

Een uitstervende soort.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:15 uur

geplaatst: vandaag om 02:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.