menu

The Righteous Mind. Why Good People Are Divided by Politics and Religion - Jonathan Haidt (2012)

Alternatieve titel: Het Rechtvaardigheidsgevoel. Waarom Wij Niet Allemaal Hetzelfde Denken over Politiek en Moraal

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Psychologisch / Politiek

419 pagina's
Eerste druk: Pantheon, New York (Verenigde Staten)

Sociaal psycholoog verklaart de steeds grotere wordende polarisatie vanuit de morele waarden in ons brein Waarom zijn conservatieve en progressieve mensen het zo oneens over politiek en religie? Volgens sociaal psycholoog Jonathan Haidt ligt dit aan de manier waarop het brein werkt. Conservatieven en progressieven vinden instinctief verschillende waarden belangrijk. Deze waarden verbinden ons met een gemeenschap, maar verblinden ons tegelijk voor het standpunt van de ander. Volgens Haidt is kennis van dit proces het begin om dichter bij elkaar te komen.

zoeken in:
avatar van misterfool
4,0
geplaatst:
Grofweg betoogt Jonathan Haidt dat morele oordelen intuïtief ontstaan en pas daarna worden gerationaliseerd. Onze ratio is zodoende een rijder die een emotionele olifant bestuurt, doch niet geheel in toom houdt. Er zijn grofweg zes grondslagen voor een intuïtief moreel oordeel: 1) Care/Harm 2) Liberty/Oppression 3) Fairness, 4) Loyality, 5) Authority en 6) Sanctity. Er is een politiek verschil in de mate en intensiteit waarmee nadruk wordt gelegd op deze grondslagen. Progressieven hebben uitschieters bij de eerste drie grondslagen en conservatieven benadrukken de grondslagen gelijkmatig. Haidt refereert vervolgens aan het Homo Duplex-idee van Emile Durkheim: een mens wordt beïnvloed door individuele driften en de invloed van de groep waartoe hij behoort. (1) Er zou zelfs sprake zijn van evolutionaire groepselectie. Haidt sluit hiermee aan bij het werk van David Sloan Wilson, waaruit volgt dat natuurlijke selectie op verschillende niveaus - de genen, het dier en de groep - opereert. Aangezien deelname aan een succesvolle groep evolutionair voordeel biedt, zou er een genetische dispositie bestaan voor het creëren van religieuze (en politiek) verbanden met een gemeenschappelijk doel. Groepsdeelname zou voorts worden bevorderd door onder meer dans en gecoördineerde zang; hetgeen leidt tot zwermachtig gedrag binnen de mens ("hive switch").

In bepaalde non-fictie worden ideeën uitgerekt tot een repetitief relaas, maar dit boek bevat een consequent interessant en gefocust betoog. Ik volg Haidt voor zover hij stelt dat morele oordelen intuïtief zijn, in zes dimensies verschillen en dat er een verschil in focus is tussen de politieke richtingen. Ik heb meer moeite met het idee van groepsselectie: daar ik Dawkins argumenten daartegen (2) overtuigend vond. Wel biedt dit deel van het boek een mooie aansporing om eens iets van David Sloan Wilson of Emile Durkheim te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:27 uur

geplaatst: vandaag om 22:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.