menu

Should We Stay or Should We Go - Lionel Shriver (2021)

Alternatieve titel: Tot de Dood Ons Scheidt

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

‘Tot de dood ons scheidt’ van Lionel Shriver gaat over echtgenoten Kay en Cyril, allebei gezonde, vitale vijftigers, die een verbond sluiten met elkaar. Onlangs is Kay’s vader na tien jaar tergend langzame aftakeling (eindelijk) aan alzheimer overleden – en zo’n mensonterend einde willen ze zichzelf, elkaar en hun eigen kinderen besparen. Over dertig jaar, op de avond van Kay’s tachtigste verjaardag in maart 2020, zullen ze samen uit het leven stappen. Cyril is huisarts en zorgt dat de benodigde pillen alvast in de koelkast staan, en ze gaan door met hun drukke, leuke levens in de geruststellende wetenschap dat zij het einde ervan netjes hebben geregeld. Naarmate hun gezamenlijke deadline nadert, begint er echter iets te knagen. In een reeks alternatieve scenario’s, allemaal met een onverwachte twist, schetst Shriver allerlei mogelijke, onverwachte gevolgen van het zelfmoordpact van Cyril en Kay.

zoeken in:
avatar van H€yoka
4,0
Moeder, waarom leven wij? Dat was slechts één van de vele mogelijkheden als betere titel voor dit werk. Want veel meer dan het "wij tegen de wereld" verhaal gaat Lionel Shriver in haar kenmerkende stijl op zoek naar de gevolgen van een bepaalde beslissing.

Gaan of blijven? Dat is een vraag die op vele facetten van het leven van toepassing is en zoals Shriver ons laat zien uiteindelijk ook op de totaliteit van het leven. Vele scenario's zijn mogelijk en Shriver doet haar best om een behoorlijk deel ervan neer te pennen. Ze put zich zelfs uit om een sprookje te schrijven, wat me op basis van haar interviews wel heel ver van haar eigen visie op de wereld lijkt te staan. Maar geen nood, in alle verhalen en dus ook doorheen het boek vindt Shriver moeiteloos plaats om haar ongezouten mening over Brexit en Covid 19 lockdowns te geven. Door dit werk acht ik haar nu wel in staat om verschillende mogelijkheden te overwegen en haar keuze energiek te verdedigen, waar ik haar vroeger eerder als een stugge tante zag.

De taal en de meningen van deze auteur zijn zoals steeds helder. Ik ben niet altijd akkoord maar lees het allemaal graag. Het minste wat je van Shriver kan zeggen, is dat ze geen voorgekauwde koek serveert en daar dient literatuur (ook) voor.

3,5
Interessant, grotendeels geslaagd experiment. De verschillende aflopen zijn telkens op zich interessant en leggen telkens de klemtoon op een ander probleem dat Shriver dwars zit. Halverwege komt er een reeks nogal van de pot gerukte variaties met als hoogtepunt (?) een kort satirisch zelfportretje door de ogen van de media. Valt toch op dat Shriver's standpunten over COVID19-beleid toch veel milder zijn in dit boek dan in recente media-optredens... Niet haar beste, maar toch terug één van haar betere. Sinds De weg van de meeste weerstand is ze weer op de goeie weg, vind ik, al had dat laatste boek nog een verschrikkelijk zwakke epiloog. Dat heeft ze in dit boek gelukkig niet gedaan...

Gast
geplaatst: vandaag om 20:21 uur

geplaatst: vandaag om 20:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.