menu

Heritage - Miguel Bonnefoy (2020)

Alternatieve titel: Erfgoed

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Frans
Historisch / Streek/Familie

256 pagina's
Eerste druk: Payot & Rivages, Parijs (Frankrijk)

Aan het einde van de negentiende eeuw emigreert een wijnboer vanuit de Elzas naar Santiago in Chili met in zijn zak het stekje van een druif. In de schaduw van de Andes bouwt hij een nieuw bestaan op. Zijn huis aan de Santo Domingostraat zal de volgende vier generaties van de Lonsonier-familie onderdak en bescherming bieden. Ze vergeten hun Franse wortels echter nooit. Drie zoons vertrekken tijdens de Grote Oorlog naar Noord-Frankrijk, maar alleen de oudste, Lazare, keert terug uit de loopgraven. Lazare trouwt met Thérèse, die in de tuinen van het huis aan de Santo Domingostraat de meest befaamde volière in de Andes laat bouwen. Hun dochter Margot treedt in de voetsporen van haar vader door in de Tweede Wereldoorlog als vliegenier in Frankrijk mee te vechten. Terug in Chili wordt Margot na een affaire zwanger. Haar zoon Ilario Danovsky wordt gevangengenomen en gemarteld tijdens de dictatuur van Pinochet, en Margot besluit dat het tijd is om Santiago te verlaten. Na al die jaren komen de Lonsoniers terug in Frankrijk, met als enige erfenis het verhaal over het bestaan van een mysterieuze oom.

zoeken in:
avatar van eRCee
2,5
Dit boek wordt volgens mij breed in de markt gezet. Het ontving diverse nominaties voor literaire prijzen in Frankrijk en ontving de 'Grand prix du roman de l'Académie francaise'.

Het is denk ik een geschikt werk voor de liefhebbers van familiesagas zoals Isabel Allende ze kan schrijven.
Zelf vond ik het niet zo goed, wat denk ik in de eerste plaats komt omdat het bevolkt wordt door nogal absolute karakters (in dit geval een betere term dan personages). In een paar bladzijden van baby naar eerste vrouwelijke vliegenier in Chili, na een eigen vliegtuig gebouwd te hebben, dat soort werk.

avatar van Raspoetin
In de martelkamers van Pinochet - NRC
Deze Chileens-Franse schrijver maakt de geschiedenis van de immigranten in het Zuid-Amerikaanse land met fijne vertelkunst tot een mooi leesavontuur.

avatar van Abubakari
4,0
Een familiegeschiedenis die ongeveer 100 jaar overspand, twee wereldoorlogen, een ultra sadistische dictatuur en een aantal kleurrijke personages bevolken een mooi geschreven verhaal. Vleugje Garcia Marquez qua inspiratie voor een 100 jarige familiegeschiedenis van een Franse emigrantenfamilie, daar deed het me in de verte wel wat aan denken.

eRCee schreef:
In een paar bladzijden van baby naar eerste vrouwelijke vliegenier in Chili, na een eigen vliegtuig gebouwd te hebben, dat soort werk.

In mijn e-book wordt ze op pagina 48 geboren en gaat ze op pagina 65 voor het eerst de lucht in.
Bonnefoy houdt het tempo er in (vind ik eerder een pre), maar zo snel ging het dus ook weer niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:26 uur

geplaatst: vandaag om 03:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.