menu

Il Milione - Rustichello Da Pisa en Marco Polo (1299)

Alternatieve titels: De Reizen van Marco Polo | De Wonderen van de Oriƫnt | Le Divisament dou Monde

mijn stem
2,25 (2)
2 stemmen

Italiaans / Oudfrans
Reis / Avontuur

700 pagina's
Eerste druk: Onbekend, Onbekend (Italië)

Het werk bestaat uit vier boeken. In een korte inleiding worden de lotgevallen van Niccolò en Maffeo Polo uit de doeken gedaan en wordt verhaald hoe de drie Polo's uiteindelijk als escorte van prinses Kökäcin konden terugkeren naar hun geboortestad. In Boek Een worden de gebieden van het Midden-Oosten en Centraal Azië beschreven. Boek Twee beschrijft China en het hof van Koeblai Khan. Boek Drie gaat over enkele gebieden in het Verre Oosten, en voorts over Japan, India, Ceylon (=Sri Lanka), Zuid-Oost Azië en de oostkust van Afrika. In Boek Vier worden enkele recente oorlogen tussen de Mongolen beschreven en enige gebieden in het verre noorden, zoals Siberië.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Op 17-jarige leeftijd mocht Marco Polo samen met zijn vader Niccolò en oom Maffeo Polo langs de zijderoute naar China om handel te drijven. Hun doel was de residentie van Koeblai Khan in het huidige Mongolië. Hij werd daar zeer warm ontvangen en won het vertrouwen van de grootkhan. Hij bereisde tussen 1271 en 1295 voor Europa grotendeels onbekende gebieden. Na 17 jaar ging hij terug naar Venetië, tijdens een zeeslag met de Genuezen werd hij gevangen genomen. In de gevangenis dicteerde hij zijn verhaal aan Rustichello Da Pisa. Regelmatig zijn twijfels uitgesproken over de geloofwaardigheid van Marco Polo’s reizen op grond van omissies en onjuistheden in het boek, maar de meeste onderzoekers oordelen dat de grote hoeveelheid correcte en verifieerbare informatie bewijst dat ''Il Milione'' wel degelijk een uniek en waarheidsgetrouw document is.

avatar van -JB-
2,0
Ik besef me dat Il Milione een zeer invloedrijk boek geweest is voor het beeld dat in Europa eeuwenlang heeft bestaan van het Verre Oosten, maar ik vond het een draak om te lezen. De teksten van de vele plekken die Marco Polo bezoekt, zijn erg beschrijvend en nogal repetitief. De spaarzame meer verhalende stukken (bijvoorbeeld over Dzjengis Khan) voelen als verlossende oases in een eindeloze woordenwoestijn. Dus hoe invloedrijk ook, met 21e eeuwse ogen niet echt een plezierig boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:56 uur

geplaatst: vandaag om 10:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.