menu

De Dood in Taormina - Arnon Grunberg (2021)

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Nederlands
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

In een gebed dat geen gebed is, een bekentenis die geen bekentenis is, een liefdesbrief, nee, een verlaat antwoord op een liefdesbrief, vertelt de 26-jarige Zelda over haar leven als lokeend in dienst van een jeugdbende. Haar leven als dochter die haar vader heeft beloofd niet vroegtijdig te zullen sterven. Als drager van eigen en andermans geheimen. Een verloren opschrijfboekje (toeval? noodlot?) voert haar naar de acteur Jona (tweevoudig winnaar van de Louis d’Or). Met hem en een Zweedse cowboy zonder cowboyhoed reist ze naar Taormina, volgens Jona het betere decor voor het geluk. Onder de sinaasappelbomen leven Zelda, Jona en de Zweed alsof het bestaan een verhaal is waaraan je je moet overgeven. Maar vroeg of laat haalt het verleden je in, blijkt het levendiger dan het heden, blijkt de waarheid sneller dan de leugen. Of niet? Wat als het verleden je nooit inhaalt? Als je voor altijd moet leven met je verzinsels?

zoeken in:
Op pagina 175 kwam ik erachter dat Per een l*l is. (Geen spoiler )

avatar van eRCee
Je had toch wel gezien dat je een boek van Grunberg aan het lezen was?

ZAP!
Ik moest Googlen wat een l*l is. Erg zeg.

avatar van mjk87
3,5
Een half boek heel leuk. In de typische stijl van Grunberg die op het oog wat kinderlijk en simpel oogt, maar wel veel meer doordacht is dan je van een kind kan verwachten - het leest in elk geval heerlijk en geeft een bepaald fris toontje aan het boek. Personages zijn boeiend, plot is leuk en het verhaal ontwikkelt zich steeds en blijft interessant. De humor is vaak subtiel maar goed.

Halverwege echter stopt die ontwikkeling, wordt het geheel kleiner (rond 3 personen nog maar) en dat hele deel weet én minder te boeien (soms totaal niet), mede door het wat te overdreven absurde karakter én lijkt nergens echt heen te gaan, noch heeft het binding met het deel ervoor. Alsof een andere schrijver het heeft overgenomen. Raar. Al leest het in de regel nog soepel weg, het boek valt toch wat tegen uiteindelijk. Door alle goede delen in het begin nog wel afgerond 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:52 uur

geplaatst: vandaag om 00:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.