menu

Wat We Toen Al Wisten: De Vergeten Groene Geschiedenis van 1972 - Geert Buelens (2022)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Wetenschappelijk / Ideeƫnliteratuur

224 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Betogingen tegen het gebruik van plastic. Paniek over dramatisch dalende biodiversiteit. Zorgen om de leefbaarheid van de oceanen. Onrust over klimaatverandering. Vandaag? Nee, in 1972. De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer. De planeet gaat eraan, riepen onheilsprofeten destijds. Nee, susten vooruitgangsgelovigen: wetenschap en techniek zullen ons redden. Aanleiding voor het maatschappelijke debat was het rapport van de Club van Rome. Van Grenzen aan de groei werden alleen al in onze gewesten een kwart miljoen exemplaren verkocht. Vijftig jaar nadat de Club van Rome de alarmbel luidde, duiken we met Geert Buelens de geschiedenis in. We zien hoe een begin wordt gemaakt met de ontbossing van het Amazonewoud, we reizen met Jacques Cousteau naar de bedreigde Zuidpool, we ontdekken met biologen al plasticdeeltjes in de ingewanden van vissen en maken met de bemanning van de Apollo 17 de eerste kleurenfoto van de hele aarde. Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en wat niet.

zoeken in:
avatar van gert_r
De zorg om het milieu is nog wel ouder, deze - vast wel aan te vullen - jaartallen komen bij mij naar boven:
- 1962: Silent Spring - Rachel Carson (1962) ;
- 1958: Huis met zonnepanelen.

avatar van Bruno_6
4,0
gert_r schreef:
De zorg om het milieu is nog wel ouder, deze - vast wel aan te vullen - jaartallen komen bij mij naar boven:
- 1962: Silent Spring - Rachel Carson (1962) ;
- 1958: Huis met zonnepanelen.


Het uitgangspunt van dit boek is dat het rapport van de Club van Rome de echte start was van het bredere bewustzijn over milieu en klimaatverandering. Daarvoor was er ook aandacht voor deze thema's, maar was dit eerder iets voor 'specialisten' (in de brede zin van het woord).

Bij het lezen van het boek viel mij op hoe bepaalde feiten, die we nu als vanzelfsprekend aannemen, in 1972 nog niet gekend waren. Wetenschappelijke vragen als b.v. 'Is wonen naast een stortplaats slecht voor de gezondheid' waren toen nog niet beantwoord.

avatar van Bruno_6
4,0
In 1972 publiceerde de Club van Rome het rapport 'The Limits to Growth: a global challenge'. Dit rapport opende het publieke debat over de klimaatverandering.

Nu 50 jaar later stellen we vast dat de milieubeweging er (nog) niet geslaagd is om een breed gedragen (volks)beweging te worden. De grote vervuilerszijn erin geslaagd om het urgentiegevoel te sussen en de nood voor onmiddellijke actie om een catastrofe voor mens en planeet te voorkomen uit te stellen. De initiële verrassing en het voluntarisme zijn verzand in een stellingenoorlog.

Na een halve eeuw blijkt weer dat de mensheid slecht is uitgerust om zichzelf te redden.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:48 uur

geplaatst: vandaag om 16:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.