menu

Tri Povesti - Nikolaj Pavlov (1835)

Alternatieve titel: Три Повести

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Verhalenbundel
Sociaal

105 pagina's
Eerste druk: N. Stepanov, Moskou (Rusland)

De bundel ‘Tri Povesti’ (‘Drie Verhalen’) bestaat uit de korte verhalen ‘Imeniny’ (‘Verjaardag’, of eigenlijk: 'Naamdag'), Aoektsion (‘Veiling’) en ‘Jatagan’. Centraal staat de enorme sociale onrechtvaardigheid in het Russische Keizerrijk. ‘Verjaardag’ beschrijft de positie van een lijfeigene, die bij zijn ouders wordt weggehaald en door zijn kwaliteiten in een lijfeigenenorkest terechtkomt. Zijn innerlijk leven wordt gevolgd, terwijl er door de beschrijvingen van het dagelijkse leven en situaties een beeld van zijn positie en die van zijn lotgenoten ontstaat. In ‘Veiling’ neemt een bedrogen partner wraak op een ontrouwe minnaar. Het is een verhaal over leugens, verraad en bedrog, over seculiere liefde, over de mogelijkheid van familiegeluk en de invloed van de omgeving. Als er in die omgeving geen plaats is voor grote gevoelens, verandert de liefde in een veiling. ‘Jatagan’ beschrijft hoe een kornet, een ruitervaandrig, wordt gedegradeerd tot gewoon soldaat omdat hij heeft deelgenomen aan een duel. Na meerdere vernederingen en lijfstraffen te hebben ondergaan, besluit hij wraak te nemen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Over de eerste editie van het boek werd verschillend gedacht.

Volgens Alexander Poesjkin was dit het eerste werk van de Russische literatuur, waarvoor het de moeite was diner en nachtrust op te offeren. Ook andere Russische schrijvers waren enthousiast.

Op 29 maart 1835 bracht de minister van Openbaar Onderwijs graaf Oevarov het boek echter ter kennis aan tsaar Nicolaas I, omdat er over ‘Tri Povesti’ in Moskou geruchten begonnen te circuleren. De tsaar was ernstig boos op de censor Snegirev, die ‘vele onfatsoenlijke passages’ in de teksten van het boek had laten staan. Een herdruk werd verboden. De oplage moest worden vernietigd. In het decreet van de tsaar kreeg Nikolaj Pavlov bovendien het verkapte advies dat hij zijn talenten maar beter kon gebruiken om de natuur in de Kaukasus te beschrijven.

Ook na de dood van tsaar Nicolaas I in 1855 kon het boek niet volledig worden gepubliceerd: militaire censoren vonden het beeld, dat het korte verhaal ‘Jatagan’ schetste, veel te negatief voor de krijgsmacht.

Pas ten tijde van de Sovjet-Unie vond een nieuwe, volledige publicatie plaats.

In zijn tijd had Nikolaj Pavlov geen tsaar nodig, om zijn schrijverscarrière te onderbreken.

Een volgende bundel uit 1839 werd nauwelijks opgemerkt.

De literaire salons van hemzelf en zijn echtgenote de schrijfster en dichteres Karolina Pavlova waren redelijk populair. Totdat zij erachter kwam dat hij haar volledige vermogen had vergokt. Een verontwaardigde Karolina deed haar beklag bij de verheugde gouverneur-generaal van Moskou, Zakrevsky - een onvrijwillig slachtoffer van een spotgedicht van Nikolaj, die er voor zorgde dat Nikolaj maandenlang in de cel belandde wegens het veroorzaken van schulden. Toen vervolgens bij een huiszoeking dubieuze politieke pamfletten naar voren kwamen, werd die straf van Nikolaj gewijzigd in een jarenlang verblijf in een strafkamp.

Pas eind jaren 1850 kwam hij weer vrij, om zich opnieuw aan literaire activiteiten te wijden: als literair criticus, als uitgever van twee kranten; tot aan zijn dood in 1864.

In mei 2021 verscheen een Nederlandse vertaling van het korte verhaal ‘Именины’ (‘Naamdag’), waarvan de titel vertaald is als ‘De Verjaardag’, als deel 1 in de nieuwe reeks ‘Russisch Zilver’ van uitgevers Filonov en Stichting Slavische Literatuur.
Het verhaal bevat autobiografische elementen: Nikolaj Pavlov was hoogstwaarschijnlijk als lijfeigene een onecht kind van de landheer.

Recensie van 31 mei 2021 door Emmanuel Waegemans op de site van het Nederland-Rusland Centrum:
Nikolaj Pavlov. De verjaardag. | Nederland-Rusland Centrum - nrce.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 02:54 uur

geplaatst: vandaag om 02:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.