menu

À Prendre ou à Laisser - Henri Roorda (1919)

Alternatieve titels: Het Vrolijke Pessimisme | À Prendre ou à Laisser: Le Programme de Lecture du Professeur d'Optimisme

mijn stem
geen stemmen

Frans
Verhalenbundel
Humoristisch / Sociaal

248 pagina's
Eerste druk: Payot, Lausanne (Zwitserland)

Henri Roorda (1870-1925) schreef tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, onder het pseudoniem Balthasar, een onafzienbare reeks cursiefjes voor kranten als La Tribune de Genève en Gazette de Lausanne. Nationalisme en militarisme zijn vaak mikpunt van spot. Roorda’s toon is herkenbaar uit duizenden: een mengeling van beschouwelijkheid en ironie, ernst en zorgeloosheid, moralisme en satire. In zijn beste vorm produceert hij onnavolgbare prozapirouettes, alledaagse observaties gepaard met duizelingwekkende vergezichten.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 1 juni 2021 verscheen bij Boom in Amsterdam de uitgave 'Het Vrolijke Pessimisme' van 199 pagina's, die een vertaalde selectie bevat uit het Zwitserse origineel.
De vertaler Rokus Hofstede verzorgde tevens een inleiding bij de Nederlandse uitgave.

De Nederlandse uitgever Boom vermeldt onder andere:
‘Al geruime tijd ben ik van plan een boekje te schrijven onder de titel Het vrolijke pessimisme. Die titel bevalt me. Ik vind dat hij een mooie klank uit, en hij drukt aardig uit wat ik zou willen zeggen.’ Roorda’s plan werd niet bewaarheid, maar de bundel die u nu vasthoudt komt bijna een eeuw na dato aan zijn verlangen tegemoet. Het vrolijke pessimisme biedt de lezer het luimigste proza van een montere zwartkijker.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:43 uur

geplaatst: vandaag om 16:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.