menu

Undaunted Courage: Meriwether Lewis, Thomas Jefferson, and the Opening of the American West - Stephen E. Ambrose (1996)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

511 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Een verslag van een van de belangrijkste tochten uit de Amerikaanse geschiedenis: de expeditie van Meriwether Lewis en William Clark. Namens president Thomas Jefferson trokken zij westwaarts over onbekend terrein met de hoop een waterweg te vinden naar de Stille Oceaan. Stephen E. Ambrose vertelt van Lewis' leven en zijn lot en laat de lezer kennismaken met het Amerikaanse Westen dat de ontdekkingsreiziger aan het begin van de 19e eeuw waarnam – wild, ontzagwekkend en mooi in haar ongereptheid.

zoeken in:
avatar van LuukRamaker
4,0
De Lewis en Clark-expeditie is wat mij betreft hét schoolvoorbeeld van een ontdekkingsreis. Het is een avontuur dat zeer tot de verbeelding spreekt en een aaneenschakeling van gebeurtenissen om je vingers bij af te likken. Op zichzelf is deze geschiedenis al erg de moeite waard en, hoewel het daarom moeilijk is in te schatten in hoeverre Stephen E. Ambrose een bijdrage heeft aan de spanningsboog en meeslependheid van dit reisverslag, lijkt het vooral aan de enthousiaste en chronologische schrijfwijze te danken dat het een plezier is om te lezen en frustreert het zowaar wanneer je als lezer genoodzaakt bent het boek weg te leggen, om wat voor reden dan ook (gebrek aan tijd, concentratie, '&c') .

Als geschiedschrijver heeft Ambrose weliswaar een reputatie af en toe een loopje te nemen met de werkelijkheid, maar als verteller komt hij op mij zeer overtuigend over en weet-ie grotendeels prima het interessante van het overbodige te onderscheiden. De wat uitgebreid uitgevallen nasleep vond ik wat onnodig en het ongepolijste taalgebruik uit de citaten (inclusief taal- & spelfouten) deed wat afbreuk aan de leesbaarheid, maar deze kleine mankementjes hebben dit stukje verhalende non-fictie er niet van weerhouden op een heldere manier de essentie en de route van de ontdekkingsreis letterlijk en figuurlijk in kaart te brengen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:13 uur

geplaatst: vandaag om 20:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.