menu

Gods Wegen: Een Wandeling - Marijke Schermer (2021)

mijn stem
2,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

80 pagina's
Eerste druk: G.A. van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

In 'Gods Wegen' loopt Marijke Schermer stukken van het Brabantse Kloosterpad. Op haar weg vergezellen zuster Cornelia, pelgrims Linda en Belinda en priorin Maria Magdalena haar. Ook wandelt ze een stuk met haar moeder, die als jong meisje naar de kostschool van de Zusters van Liefde werd gestuurd, en daar geruisloos leerde huilen. Wat maakt iemand tot een personage? vraagt Schermer zich tijdens het wandelen af. Wat ziet een schrijver als ze wandelt? En wat heeft ze gemeen met iemand die het leven in een religieuze orde verkiest boven het leven daarbuiten? Schermer neemt de lezer mee in haar onderzoek naar herinnering, feit en fictie, en waarnemen en scheppen.

zoeken in:
avatar van Sol1
2,5
Sol1 (moderator)
Een goed geschreven boekje, dat echter wat veel ideeën kwijt wil binnen een beperkt aantal pagina’s. Aan het einde van het boekje geeft Marijke Schermer zelf al aan dat ze een paar personen uit haar verhaal heeft ‘aangelengd’: het zijn composities van meerdere personen, die ze heeft ontmoet en als combinatie van een andere naam voorzien. Van de pelgrims Linda en Belinda doet met name de laatste wel wat karikaturaal aan; je zou daarbij verwachten dat er wat meer variatie zit in de personages die Marijke Schermer tijdens haar wandelingen en in kloosters (waar ik zelf in het verleden ook geweest ben) aantreft. In een gesprek met haar moeder blijkt dat die laatste niet geschikt is als ‘personage’ in een boek: bij haar moeder vindt geen ‘aanlenging’ van het karakter plaats. Of die moeder dat als iets positiefs moet zien, is een tweede en onderdeel van het gesprek tussen hen. Over hun gezin komt in de loop van het boekje ook het één en ander naar voren.

Vooralsnog: 2,5-3*

Marijke Schermer merkt op dat de wandelingen, van elk meer dan twintig kilometer, die zij maakte te lang zijn om daar de lezer in praktisch opzicht ook nog doorheen te gidsen. Haar etappes zijn onderdeel van een groter geheel van in totaal 330 kilometer lang onder de naam ‘Ons Kloosterpad’.

Zij verwijst de geïnteresseerde lezer daarom naar de volgende website:
Ons Kloosterpad - Kloosterleven - brabantskloosterleven.nl
De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie. Speciaal voor het Kloosterjaar is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Het pad wordt op 30 april 2021 geopend en is vanaf 1 mei is te bewandelen.
Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. De tocht kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster.

avatar van mjk87
1,0
Matig. Schermer beschrijft al niet de meeste boeiende tocht, in een ook weinig bijzonder proza, en richt zich vooral op allerlei personen die ze onderweg tegenkomen die zo mogelijk nog minder interessant zijn. Het is dat dit een kort werkje is en zo uit is, maar zelfs hierin wist ik me nog stierlijk te vervelen. 1,0*.

avatar van Lalage
2,5
Marijke Schermer heeft eigenlijk niks met kloosters en ook niet met wandelen.

avatar van Sol1
2,5
Sol1 (moderator)
Lalage schreef:
Marijke Schermer heeft eigenlijk niks met kloosters en ook niet met wandelen.
Het is dat ik andere informatie en ervaringen heb, maar uitgaande van haar beschrijvingen zou ik niet snel geneigd zijn om contact te zoeken met kloosterlingen...ze suggereert nogal dat je met jezelf in de knoop moet zitten of problemen met anderen moet hebben, wil je in een klooster terecht komen of je tot dat leven aangetrokken voelen.

avatar van Lalage
2,5
Ik kan me dat niet meer herinneren uit dit boekje, maar dat lijkt me een vreemde observatie. De romans van Marijke Schermer zijn goed, dus daarom viel dit me des te meer tegen. En ook omdat ik wél wat met wandelen en kloosters heb

Gast
geplaatst: vandaag om 14:05 uur

geplaatst: vandaag om 14:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.