menu

The Catcher in the Rye - J.D. Salinger (1951)

Alternatieve titels: De Vanger in het Graan | Puber

mijn stem
4,11 (501)
501 stemmen

Engels
Psychologisch

277 pagina's
Eerste druk: Little, Brown, Boston (Verenigde Staten)

Holden Caulfield is een zestienjarige jongen, die net voor de wintervakantie besluit om van school weg te lopen. Hij dwaalt enkele dagen door New York, met zichzelf in de knoop liggend omwille van zijn ontluikende volwassenheid.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,5
Dit boek heb ik vandaag uit de mediatheek op school geleend Ben er erg benieuwd naar, aangezien de samenvatting me erg aansprak.

avatar van Pieter
4,0
Dit boek droeg Mark Chapman bij zich op de dag dat hij John Lennon vermoordde.

avatar van Freud
5,0
Een onthutsend en hartvertederend boek. Het hele boek door volg je de gedachtenkronkels van het hoofdpersonage, tegelijk naïef en verduiveld intelligent in het doorgronden van andere mensen, en onvrijwillig (hoogstens door zijn eigen koppigheid) helemaal verwikkeld in vanalles . Ik vond het vooral een erg mooi verhaal, eens je gewend bent aan de stijl word je direct meegesleept, en wil je écht dat alles zo snel mogelijk goed komt .

Gajarigon
Ik had misschien beter 2 genres geselecteerd, want dit boek is ook oergeestig.

Met zijn roommate die zijn teennagels knipt... dat stuk is gewoon 'om van over je nek te gaan'

Zorg dan wel (als je de vertaling leest) dat je de Vlaamse hebt.

Een zéér aangenaam boek om te lezen, en ik kon me best wel in Caulfield zijn redeneringen vinden.

avatar van eRCee
2,5
Freud schreef:
Een onthutsend en hartvertederend boek.

Ik vond het anders weinig bijzonder. Alleen in de stijl onderscheidt dit boekje zich van zovele anderen. Qua ontwikkelingen (weinig onthutsend) en personages (niet hartvertederend) vond ik het redelijk standaard. Maar dat zal wel niet zo zijn, aangezien dit algemeen wordt beschouwd als een meesterwerk. 2,5* van mij.

avatar van Freud
5,0
Ik heb het gewoon gelezen omdat iemand zei dat het goed was, niet wegens zijn klassiekerstatus (die heb ik pas later ontdekt). Ik geef toe dat ik een boek soms bevoordeel wegens zijn status, maar hier is dat dus niet het geval . Ik vond het gewoon een heel mooi, klein verhaaltje, in een wat opvallende stijl.

5,0
dit was voor mij het boek der boeken, echt zo'n boek waarin alles klopt. Ik vind wel dat er verschil in de vertalingen zijn, ik ben mijn eerste exemplaar kwijtgeraakt (uitgeleend) en vond de latere vertaling inderdaad minder. De originele versie (Engels) blijft het beste om mee te beginnen, denk ik.

dit boek was een van de 10 verplichte boeken op mijn boekenlijst voor mijn engels eindexamen, het werd in de klas besproken.Het boek(je) zei mij toen niet veel, misschien moet ik het nog een keer lezen om te begrijpen waarom men dit boek zo hoog aanslaat.

5,0
glen schreef:
dit boek was een van de 10 verplichte boeken op mijn boekenlijst voor mijn engels eindexamen, het werd in de klas besproken.Het boek(je) zei mij toen niet veel, misschien moet ik het nog een keer lezen om te begrijpen waarom men dit boek zo hoog aanslaat.


of misschien zelfs wel je hele school overdoen...?


vanson-2 schreef:
(quote)


of misschien zelfs wel je hele school overdoen...?


ja misschien wel, ik ben ook niet zo slim...

moet de alternatieve titel niet ``vanger in het koren`` zijn, in plaats van ``vanger in het graan``?

(zo staat het in mijn bieb-boek)
3 sterren

lezert
Indrukwekkende roman over adolescent die zich geen raad weet met zichzelf en zijn plaats in de wereld.

De passage waarin zijn gekochte langspeelplaat (voor zijn zusje) in stukken breekt is één van de mooiste die ik ken.

5 sterren

4,5
Holden Caufield - volgens mij is het niet een jongen die makkelijk in de omgang is.

Ik denk als ik hem tegen zou komen ik hem ofwel compleet zou negeren, ofwel uitschelden.
Maar denkt u alstublieft niet dat dat negatief bedoeld is - integendeel
Als je een personage zo weet neer te zetten dat ik hem irritant ga vinden heb je een goed boek geschreven.

En de hele tijd irritant is Holden niet, soms kan hij verdácht geestig zijn. Ik bedoel maar

avatar van Jord
3,5
Ik moet hem nodig weer eens lezen. Destijds (ik spreek over ruim 15 jaar geleden) liet het boek me redelijk koud, weet ik nog.

Nanneb

5*****

avatar van gertjan P.
4,5
In het engels lezen, zou ik zeggen.

avatar van thomzi50
4,5
Pieter schreef:
Dit boek droeg Mark Chapman bij zich op de dag dat hij John Lennon vermoordde.

Het was geloof ik ook nog de reden tot een ander incident, schiet me even niet meer te binnen welk

Nanneb
thomzi50 schreef:
(quote)

Het was geloof ik ook nog de reden tot een ander incident, schiet me even niet meer te binnen welk

Charles Manson (seriemoordenaar, zie Wikipedia bijvoorbeeld) droeg dit boek ook vaak/altijd bijzig geloof ik.

3,0
Ik ben dit boek gaan lezen omdat zoveel mensen het als lievelingsboek noemden. Ik vond het erg tegenvallen.
Het is best geestig en ik begrijp ook wel waarom dit boek zoveel stof heeft doen opwaaien. Dat heeft te maken met de tijd waarin het geschreven is. Voor die tijd was het waarschijnlijk een enorm schokkend boek. Veel schuttingtaal en zo.
Volgens mij wordt dit boek nu vooral indrukwekkend gevonden door puberjongens, die zich -net als de hoofdpersoon- niet begrepen voelen en dromen van weglopen.
Maar: Voor een volwassen vrouw is het niet meer dan een geestig kijkje in het hoofd van zo'n puberjongen.

avatar van FisherKing
3,0
roosn schreef:
Ik ben dit boek gaan lezen omdat zoveel mensen het als lievelingsboek noemden.

Valt toch wel mee ? (of ben ik het om dezelfde reden ook gaan lezen?)

Ik vond het erg tegenvallen.

Ja, dat vond ik ook.

avatar van Freud
5,0
roosn schreef:

Volgens mij wordt dit boek nu vooral indrukwekkend gevonden door puberjongens, die zich -net als de hoofdpersoon- niet begrepen voelen en dromen van weglopen.

Het is vooral een boek met een verbluffende psychologische diepgang, die verstopt zit achter het puberachtige taalgebruik en verhaal. Zoals jij het beschrijft is het niet meer dan het zoveelste probleemboek, en dat klopt niet. En dat ligt niet enkel aan de tijdsgeest waarin het is geschreven, ik durf het gerust even tijdloos te noemen als De Steppewolf. Voor mij is het het enige boek waarin de intelligentie en menselijkheid van een kind (of adolescent of welke categorie je ook wilt gebruiken) echt wordt gevat, zonder enig intellectualisme, maar vanuit de eenvoud van de simpele gedachtegang. Het verhaal is simpel en gaat inderdaad over een onbegrepen jongere die wil weglopen, maar de inhoud gaat veel verder. Trouwens, even kijken naar de stemmen hier en je ziet meteen dat er een hoop niet-puberjongens van dit boek houden, ook mensen die het helemaal niet leuk vinden om nog als puber versleten te worden .

4,0
Ik vond het een mooi verhaal dat lekker weglas... wat mij wel erg opviel was hoe negatief de hoofdpersoon tegen alles aankijkt, niks heeft zin, niks is goed.. Ook vond ik dat hij erg vaak de gezelligheid opzocht voor iemand die volgens mij eigenlijk alleen wilt zijn. Ik vind het moeilijk om dit precies te omschrijven maar dit is zo'n beetje het gevoel dat ik er bij had.

avatar van .Fee.
5,0
Wat een heerlijk boek. Ik heb 'm gelezen voor mijn Engelse lijst en ga 'm ook gebruiken voor mijn wereldliteratuur voor CKV. Het is een boek die me zeker is bijgebleven en die ik absoluut nog een keer in mijn bezit moet hebben.
Wat ik ook erg bijzonder vond, was dat het boek geschreven was in 1951 maar dat het niet zo doorklinkt. Het zou ook zomaar in deze tijd kunnen gebeuren.
Heerlijk!

5 sterren!

4,0
Geweldig boek. Ook nog zo modern voor de tijd waarin het geschreven is. Gedachten zijn nog erg hedendaags...

Heb dit boekje uit de boekverkoop van de bibliotheek gehaald waar ik werk. Lag daar zomaar te wachten om gelezen te worden:)

5,0
Pràchtig boek, heb hem net 5 minuten uit en wou dat hij een stuk langer was. De stijl, de manier waarop hij tegen alles en iedereen aankijkt. Echt geweldig om te lezen. Mooi (psychologisch) tintje eraan.

avatar van thomzi50
4,5
Ik zou het toch eerder een flinke tint dan een tintje willen noemen.

avatar van Pythia
2,5
Je moet dit boek eigenlijk gelezen hebben omdat er vaak naar verwezen wordt.
Iedere generatie heeft zijn eigen literaire Holden Caulfield.
Deze vind ik inmiddels wel wat tijd- en plaatsgebonden.

4,0
Ik ben inmiddels 23 en kwam plots tot de ontdekking dat ik Catcher in the Rye nooit gelezen had. Hoog tijd voor een inhaalmaneuvre dus. In een middag tijd gelezen, en ik was er aangenaam door verrast. Ik had gedacht de sentimenten van het boek reeds ontgroeid te zijn, maar het sprak me nog steeds erg aan.

avatar van Micha
5,0
Het is bijna niet te geloven dat dit boek al 57 jaar oud is.

avatar van LDeVries
4,0
Mooi boek, het is mooi om te lezen hoe Holden zijn plaats probeert te vinden in een maatchappij die hem niet echt aanstaat.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:50 uur

geplaatst: vandaag om 18:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.