menu

Women and Gender in Islam: Historical Roots of a Modern Debate - Leila Ahmed (1992)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch / Wetenschappelijk

304 pagina's
Eerste druk: Yale University Press, New Haven (Verenigde Staten)

Zijn islamitische samenlevingen inherent onderdrukkend voor vrouwen? Is de trend onder islamitische vrouwen om opnieuw in sluiers en andere traditionele kleding te verschijnen een symbool van regressie of een poging om terug te keren naar een 'pure' islam die rechtvaardig en eerlijk was voor beide geslachten? In dit boek voegt Leila Ahmed een nieuw perspectief toe aan het huidige debat over vrouwen en de islam door de historische wortels ervan te onderzoeken en de ontwikkelingen in het islamitische debat over vrouwen en gender vanaf de oudheid tot heden te volgen. Om te onderscheiden wat kenmerkend was aan de vroegste islamitische doctrine over vrouwen, beschrijft Ahmed eerst de gendersystemen die in het Midden-Oosten bestonden vóór de opkomst van de islam. Vervolgens richt ze zich op die Arabische samenlevingen die een sleutelrol speelden bij het uitwerken van de dominante islamitische discussies over vrouwen en gender: Arabië in de periode waarin de islam werd opgericht; Irak tijdens de klassieke periode, toen de normatieve kern van het juridische en religieuze debat over vrouwen werd geformuleerd; en Egypte in de negentiende en twintigste eeuw, toen blootstelling aan westerse samenlevingen leidde tot dramatische sociale veranderingen en tot het ontstaan van nieuwe verhandelingen over vrouwen. Gedurende haar betoog, neemt Ahmed niet alleen de islamitische teksten waarin centrale ideologieën over vrouwen en gender zijn ontstaan of besproken in overweging, maar plaatst zij de discussie ook in haar sociale en historische context. Haar boek geeft niet alleen een overzicht van islamitische debatten en ideologieën over vrouwen en de historische omstandigheden van hun positie in de samenleving, maar betreft ook de eerste van dergelijke onderzoeken met behulp van de analytische instrumenten van hedendaagse genderstudies.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
Het boek wordt als een 'klassieker' en 'baanbrekend' beschouwd.
Op 16 maart 2021 verscheen een voorlopig laatste Engelse editie bij Yale University Press, met een voorwoord van de Noord-Amerikaanse Islamgeleerde Kecia Ali (1972). Zij plaatst het boek niet alleen in de politieke context van het oorspronkelijke jaar van verschijnen, maar benadrukt ook de nog steeds bestaande relevantie ervan.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:03 uur

geplaatst: vandaag om 11:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.