menu

De Heks van Limbricht - Susan Smit (2021)

mijn stem
3,55 (11)
11 stemmen

Nederlands
Historisch

256 pagina's
Eerste druk: Lebowski, Utrecht (Nederland)

Limbricht, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?

zoeken in:
avatar van Lalage
3,5
Het lijkt erop dat het leven van Entgen net niet genoeg biedt om een heel boek mee te vullen. De spanning blijft er wel in. Susan Smit heeft zich goed ingeleefd in deze vrouw, die zich niet liet beheersen door de mannen om haar heen. Maar de verwachtingen die ik tevoren had zijn niet helemaal waargemaakt.

De heks van Limbricht – Susan Smit | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Tiany
4,0
Je moet maar in die tijden leven als vrouw. Als je dan een beetje rad van tong, zelfstandig, en verstandig was, kon je op de brandstapel eindigen. Mannen beslisten dat zulke vrouwen een gevaar waren voor “hun” samenleving. Alle wetboeken, de bijbel (en varianten), zijn door mannen geschreven, alsook de geschiedenisboeken, ik heb daar al zeer lang vraagtekens bij. Ik heb zeer veel bewondering voor Entgen Luijten, het is een vrouw die je graag als vriend of buur zou willen. Ik vind het hartverscheurend welk onrecht haar, en haar gezin, is aangedaan. En het is zeer mooi dat daar een boek over geschreven is. Het is goed dat de vrouw meer rechten heeft in het heden, hopelijk gaan we nooit meer terug naar af.

3,0
Het is een boeiend geschreven roman, maar helaas met nogal wat anachronismen, zoals bier dat in de 17e eeuw in een herberg (met schuifdeur ) uit glazen gedronken wordt.
Het proces zoals het beschreven wordt, komt totaal niet overeen met het volledig bewaard gebleven procesdossier, helaas. Dus de historiciteit laat nogal te wensen over.
Zie Federatie Historie Sittard-Geleen-Born: St. Monografieën L.v. Sittard - historiesittard.nl


Gast
geplaatst: vandaag om 07:07 uur

geplaatst: vandaag om 07:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.