menu

De Genocidefax - Roxane van Iperen (2021)

mijn stem
3,45 (11)
11 stemmen

Nederlands
Oorlog

64 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekessay 2021. Rwanda, januari 1994. Het is voor Roméo Dallaire, generaal van de VN Vredesmissie ter plaatse, glashelder dat als de VN de komende 36 uur niet ingrijpt, de animositeit tussen de Hutu’s en de Tutsi’s zal ontaarden in een ongekend bloedbad. Wanhopig probeert hij de rest van de wereld hiervan te overtuigen, maar die weigert verantwoordelijkheid te nemen.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Het idee is goed, een bepaald thema uitwerken (vanuit haarzelf als alwetende schrijver) en daarbij een verhaal vertellen dat als illustratie moet dienen. Maar dit werkje is te dun, dat vooral. En dat is jammer. Volgens mij heeft Van Iperen veel meer te zeggen, maar in deze beperkte lengte blijft ze enorm oppervlakkig, zowel op het verhaal rond Daillaire als al hetgeen ze erbij wil zeggen. Nu blijft het samenvattend en ook met weinig nieuwe informatie of met redenen waarom men niet ingrijpt. Het verhaal rond Daillaire voegt dan wel echt wat toe, maar beklijft niet omdat er ook net aan 30 pagina's aan besteed worden. 3,0*.

A character loosely based on Dallaire was portrayed by Nick Nolte in Hotel Rwanda (2004).

Wiki

avatar van LuukRamaker
3,5
Interessant stukje geschiedenis, waarvan me niet bijster veel bekend was. Juist voor de leek is dit dan ook wel een lezenswaardig boekje, al komt hier natuurlijk ook de essay-kant van het hele gebeuren bij kijken. Ik had het gevoel dat de vertelling over de genocide en Van Iperens kijk hierop elkaar wat in de weg zaten hier en daar en dat de beperkte grootte van het boekje te weinig ruimte biedt om het allemaal echt lekker van de grond te doen komen. Het is niettemin een goede keuze geweest de hier centraal staande fax te belichten en het is prijzenswaardig dat dit (bij mij) vrij onbekende verhaal over dhr. Dallaire op deze wijze aan de man is gebracht.

4,0
Van Iperen beschrijft met een essay een onderwerp waar veel meer pagina's aan mogen gewijd. Het is wel zeer lezenswaardig en ik zie het als opstap naar ander werk over het centrale thema, maar ook de geschiedenis over Rwanda zelf.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:42 uur

geplaatst: vandaag om 16:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.