menu

Fortuna's Kinderen. Een Trans-Atlantische Familiekroniek - Annejet van der Zijl (2021)

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Nederlands
Biografie

288 pagina's
Eerste druk: Hollands Diep, Amsterdam (Nederland)

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was? Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn? 'Fortuna's kinderen' is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
De helft van dit boek heeft Van der Zijl al grotendeels verwerkt in haar boekenweekgeschenk Leon & Juliette. Hier en daar is een zin aangepast en het slotdeel uit dat geschenk is eruit gehaald, maar in feite herlees je dat boekje nogmaals. Niettemin is ook een tweede keer dat lezen erg boeiend. Het tweede deel beschrijft het leven van de schoonzoon van Leon en Juliette die een fortuin vergaarde aan de Amerikaanse westkust. Ook boeiend op momenten, zeker als dat verhaal geplaatst wordt in de grote geschiedenis van de V.S. in het algemeen en San Fransisco en Californië in het bijzonder, maar op het persoonlijke vlak is dat deel dan weer minder interessant. En zeker de laatste hoofdstukken gaan meer daarover, waardoor dit boek als geheel een beetje als nachtkaars uitgaat. Ook het korte derde deel over de nazaten is erg vluchtig, er worden wat namen genoemd en er wordt samenvattend wat over hun levens gezegd, maar echt leven gaat het nooit. Van der Zijl had echt wel meer aandacht daaraan mogen geven, of dat helemaal weglaten. Als geheel 3,5*.

4,0
Een familiekroniek, en wat voor een. Uitvoerig onderzocht en uitvoerig gedocumenteerd. En een uiterst interessante familiegeschiedenis, met veel ups en downs, reizen naar de nieuwe wereld heen en weer en een flinke link naar het slavernijverleden. Maar het is geen roman. En dat is eigenlijk het enige manco wat de leesbaarheid betreft. Het is nu voor een gedeelte de zeer boeiende familiegeschiedenis, met ook een opsomming van de kinderschare van de gezinnen. En dat waren geen kleine gezinnen die zij stichtten.
Maar voor het gedegen verrichtte werk van de auteur 4 ****

Gast
geplaatst: vandaag om 14:04 uur

geplaatst: vandaag om 14:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.